VM-mästaren lämnade allt och blev porrskådis

Som 17-åring stod hon på toppen av gymnastikkarriären med silvermedaljer i både EM och VM.

Sen gick allt utför för Verona Van de Leur.

Nu berättar hon om familjens svek, fängelsedomen, livet som porrskådespelare och hur det var att leva som hemlös.

– Jag visste inte om jag skulle överleva natten, säger hon till Blick.

År 2002 utsågs Verona Van de Leur till årets idrottare i Nederländerna. Endast 17 år gammal hade hon stått för ett sällan skådat genombrott i nationens idrottshistoria.

Att Van de Leur var en supertalang inom artistisk gymnastik hade den breda holländska massan eventuellt gått miste om tidigare, men efter EM i grekiska Patras var hon plötsligt på allas läppar.

Hennes EM-facit? Tre silver- och två bronsmedaljer.

Samma år blev det också ett VM-silver i fristående i ungerska Debrecen. Därefter prenumererade hon på nationella mästerskapsmedaljer, men på den internationella scenen försvann Verona Van de Leur.

2008 försvann hon helt och hållet från sporten.

Skadeproblemen hade förvärrats med åren och relationen med det holländska gymnastikförbundet var minst sagt frostig. Hon tackade för sig 22 år gammal.

Därefter tog den forna supertalangens liv en smått osannolik vändning. 

– Jag hade familjeproblem redan under tiden som gymnast, efteråt blev det ännu värre, har hon tidigare sagt.

– Min familj bytte lås på dörren och jag lämnades bokstavligt på gatan.

Från supertalang till hemlös

I en intervju med den schweiziska tidningen Blick berättar Verona Van de Leur nu om beslutet att kliva in i porrindustrin och de mörka tankarna som sånär pressade henne till självmord.

– Jag blev misshandlad, både psykiskt och sexuellt. Av olika människor inom gymnastiken, men jag vill inte berätta mer om det, säger hon till tidningen.

– Efter att inte ha hört från min mamma på två år träffade jag henne. Jag hade hoppats att hon skulle sakna mig, men hon sa till mig att hon önskade att jag aldrig hade fötts och kallade mig för ”hora”. Jag gick ner till stationen och väntade på att nästa tåg skulle komma, men lyckligtvis var det något som höll mig kvar.

Sprickan med familjen uppstod efter att hon avslutat sin karriär och bestämt sig för att, tillsammans med sin pojkvän, ge sig in i porrbranschen. Enligt Van de Leur tömde föräldrarna hennes bankkonto på cirka en miljon svenska kronor.

Satt i fängelse efter utpressning

Familjen distanserade sig från Verona Van de Leur och när hon 2011 dömdes till fängelse bröt de helt kontakten med henne.

– Jag upptäckte ett par som hade sex i en park. Jag filmade dem och pressade dem sen på pengar. Det var naturligtvis dumt från min sida och jag satt 72 dagar i fängelse.

Under en tvåårsperiod var hon hemlös och levde tillsammans med en kompis i en bil.

– Det var trevliga dagar, särskilt på sommaren. Men vintrarna var tuffa. Vi var i bilen 24 timmar om dygnet. Man var hungrig, men hade ingenting att äta och inga pengar. Ibland visste vi inte om vi skulle överleva natten, säger hon.

I dag är hon och pojkvännen inte aktiva inom porrindustrin längre. Verona Van de Leur, 34, har hittat tillbaka till gymnastiken och följer tävlingar som hon bevakar för en holländsk tidning. Samtidigt skriver hon på sin självbiografi och föreläser för skolungdomar.


LÄS MER: Det hände på 1970-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie 

LÄS MER: Det hände på 1980-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie

LÄS MER: Det hände på 1990-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.