Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Visselblåsaren hatas: "Han är en förrädare"

Grigorij Rodtjenkov är nu hatad i Ryssland efter läckta uppgifterna
Stavhopparen Jelena Isinbajeva
Foto: Matt Dunham / AP

Före antidopingpampen Grigorij Rodtjenkov har blottlagt vidden av det ryska fusket.

Nu har visselblåsaren blivit en av landets mest hatade män.

"Han kommer att räknas till en av de värsta förrädarna sedan andra världskriget", skriver Sport-Express krönikör Oleg Shamonjev.

– Det här är bara skitsnack, säger ryska rodelförbundets ordförande Natalja Gart enligt Inside The Games.

Den andra delen av Richard McLarens antidopingrapport om rysk idrott förstärkte den dystopiska bilden som präglade del ett. I McLarens rapport, som gjordes på uppdrag av antidopingorganet Wada, framgick det att över 1000 ryska idrottare ingår i dopingskandalen. 12 av dessa är medaljörer från Sotji-OS – fyra tog guld 2014.

Dopingskandal i Ryssland

I rapporten påstås det att ryska läkare på ett antidopinglaboratorium i Moskva har bytt ut urinprov för att lura dopingläkare. Sammanlagt ska dopingskandalen röra över 30 sommar– och vinteridrotter.

En av McLarens viktigaste källor har varit Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva. Han gjorde en uppmärksammad intervju med New York Times där han hävdade att ett systematiskt fusk råder i Ryssland. Rodtjenkov pekade då ut Alexander Legkov, som vann femmilen i Sotji, som dopad.

Men Rodtjenkovs påståenden har gjort honom till en hatad figur i Ryssland. I en krönika på ryska sportsajten Sport-Express går kolumnisten Oleg Shamonjev till frontalangrepp mot den förre antidopingpampen.

"Han är en förrädare"

"Han är en vidrig förrädare som kommer att bli ihågkommen. Han har ställt till med stor skada för sitt hemland och förstört livet för många av sina landsmän och kan snart räknas till de värsta desertörerna sedan andra världskriget", skriver Shamonjev.

Shamjonev hävdar vidare att Rodtjenkov bara är intresserad av att bygga på sitt eget kändisskap.

"Om han ville ha en lugn tillvaro i väst och ett nytt jobb, varför tog han med sitt tusentals hemliga dokument och brev från Ryssland?", skriver Shamonjev.

"Var är all fakta?"

Och uppgifterna från Rodtjenkov och McLaren har fått mer mothugg än så i Ryssland.

– Hur kan någon med sinne för logik och förnuft tro på en text som helt saknar bekräftad fakta och namn? Var är all fakta? Det här är bara skitsnack, säger ryska rodelförbundets ordförande Natalja Gart enligt Inside The Games.

Den ryska antidopingbyrån RUSADA leds numera av stavhoppslegendaren Jelena Isinbajeva. Hon är något mer diplomatiskt inställd till McLaren-rapporten.

– Jag vet att vi har en tuff uppgift framför oss för att försöka väcka nytt förtroende för rysk idrott, men jag tror vi kan göra det. Alla som tidigare jobbade för RUSADA är borta och vi ska visa världen att man kan lita på Ryssland, säger Isinbajeva.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.