Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Minst 4500 var dopade

Den ryska bobåkaren Nadezha Sergeeva åkte fast under OS i februari. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ED GAR IMAGO SPORTFOTODIENST
Maxim Vylegzhanin och Alexander Legkov stängdes av på livstid men friades sedan av CAS. Foto: AP
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dopingskandalerna inom rysk idrott skakar för tillfället om skidskyttet.

Men enligt ARD-journalisten Hajo Seppelt är skandalen "mycket, mycket större" än så. 

Skidskyttets största skandal på länge briserade tidigare i veckan. Polis har slagit till mot det internationella skidskytteförbundets lokaler i Salzburg och i Norge. Dopingmisstankar ska ha legat till grund för ingripandet. 

Dessutom gick den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtsjenkov ut i norska NRK och anklagade IBU för att ha hjälpt Ryssland att hemlighålla positiva dopingprov. IBU:s ordförande Anders Besseberg valde att lämna sin post efter att det också framkommit att han misstänks för att ha tagit emot ryska mutor. 

Uppgift: 4500 misstänkta för doping

Men problemet är större än bara skidskyttet. 

Hajo Seppelt jobbar för tyska ARD och har sedan 2006 arbetat nästan uteslutande med dopingfrågor. Han var en av huvudfigurerna bakom dopingavslöjandena i rysk idrott 2014. Han skriver att det vi ser just nu är bara toppen på isberget.

"Det är inte många som inser det: Det kommer att komma mycket, mycket mer om Ryssland. Det kommer att få enorma konsekvenser. Siffror som visar hur den ryska dopingen brett ut sig över åren: 9000 positiva dopingprov från ungefär 4500 idrottare utreds av 60 olika idrottsförbundet. Det kommer att bli stora straff", skriver Seppelt på Twitter.   

Ryssar friades

Ryska dopingfall har den senaste tiden uppdagats inom en uppsjö olika sporter. Några av de mest omskrivna skandalerna har skett inom längdskidåkningen.

Där blev bland andra storstjärnorna Maxim Vylegzjanin och Alexander Legkov avstängda på livstid för misstänkta dopingförseelser. Både Vylegzjanin och Legkov blev dock friade i efterhand av idrottsdomstolen CAS. 

Och under OS i Pyeongchang blev både bobåkaren Nadezhda Sergeeva och curlingmedaljören Aleksandr Krushelnitckii tagna för doping. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!