Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppnamnen med i SOK:s nya satsning

Wolfgang Pichler.Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Rikard Grip.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Under tisdagen presenterade SOK två nya anställda – Rikard Grip och Wolfgang Pichler.

De ska ingå i den offensiva satsningen mot OS 2026, som presenterades i samband med det.

– Det är en långsiktig satsning, vi kallar den för Olympisk Offensiv, säger Peter Reinebo.

Sveriges olympiska kommitté bjöd under tisdagen in till pressträff för att presentera ”den nya offensiva satsningen”.

Där två nya namn, i det här sammanhanget, står ut. Under januari valde Wolfgang Pichler att lämna sin roll som landslagschef för skidskytten. Bara några månader efter, i samband med VM, berättade även Rikard Grip att han skulle gå vidare.

– Det känns jätteroligt, superspännande, att få möjligheten att bidra till fler idrotter. Det ser jag väldigt mycket fram emot. Det var givet att tacka ja till, säger Rikard Grip.

Målet: 20 medaljer

Nu är det klart att båda ingår i SOK:s nya satsning. Rikard Grip kommer att få rollen som sportchef med fokus på att förbereda inför OS medan Pichler blir talangutvecklare, enligt SVT. 

Målet är att ta 20 medaljer under OS 2026 – varav fem guld och det är det som den offensiva satsningen ska generera.

- Jag hoppas att vi i framtiden ska ha paralympier, svenska paralympier som ska kunna satsa, säger Maja Reichard, som också tar del i expertgruppen.

Det kommer även att ske fler andra satsningar, som börjar nu till hösten. Bland annat har man sett att flera unga inte tar steget från talang till toppen, mest i killar. Där kommer en satsning att göras på Killar 17-23 år, ”super step”.

– Jag har tänkt flera år på hur man kan få unga till toppen, och har sett svagheten i Sverige. Till exempel efter gymnasiet faller de mellan, säger Wolfgang Pichler.

Hela expertgruppen

Rikard Grip, Games Prep Director

Wolfgang Pichler, Talent Dev. Director

HC Holmberg, Olympic Professor

Ulrika Sandman, Coaching & Planning

Maja Reichard, Paralympic Goldmedalist

 

Tre roller är ännu inte fyllda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.