Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT:s svar – efter Holmlund-kritiken

Anna Holmlund hyllades under Idrottsgalan.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna Holmlund tog sig mot alla odds till Idrottsgalan tillsammans med sin pojkvän Victor Öhling Norberg.

I sändningen hyllades hon med ett videoklipp som rörde upp väldigt mycket känslor.

De hade inte blivit förvarnade av ledningen för Idrottsgalan – information som inte nått SVT.

– Det är inte den uppgift jag har fått, säger projektledaren Anders G Carlsson.

Anna Holmlund besökte Idrottsgalan i sällskap med pojkvännen Victor Öhling Norberg.

Under galan uppmärksammades hon med en hyllningsfilm som visade Anna Holmlunds rehabilitering.

– Du är så fantastisk. Vi är glada över att ha dig här, sade programledaren Kristin Kaspersen till en märkbart tagen Anna Holmlund, och möttes med stående ovationer från hela arenan.

Efteråt vittnade familjen om att filmklippet hade gjort Anna ledsen, och att de inte visste om att det skulle visas. Det bekräftades av galans vd Stefan Rimér.

– De visste inte om att inslaget innan. Vi brukar inte berätta sånt, vi vill att det ska vara en överraskning, säger han till SportExpressen.

När SportExpressen ringer upp SVT:s projektledare för galan, Anders G Carlsson, har han en helt annan bild av situationen.

– Det visste de. Jag har ju inte pratat med henne eller någon runt henne, men jag tror alla inklusive hon själv blev tagna av det här ögonblicket.

Hennes pojkvän Victor Öhling Norberg har berättat att de inte visste något.

– Det är inte den uppgift jag har fått men det är möjligt att det stämmer. Jag är ju exekutiv så jag har inte riktigt detaljer. Men som jag förstod det så kände hon till hyllningen.

Stefan Rimér sa att de inte berättat för att det skulle vara en överraskning?

– Det kanske han har sagt. Jag kan faktiskt ha missat det.

– Det var ju en gripande situation och jag tror också att hon, att alla, det var ju mycket folk på plats och det skapar ju en stämning som kan vara svårt att värja sig mot. Vare sig det är glädje eller sorg eller någon annan stämning som dyker upp när det är så mycket människor på plats.

Kritik från traumaforskare

Liselotte Englund är forskare i just traumajournalistik, och skrev på Twitter att hon anser att det var "omdömeslöst och ogenomtänkt" av SVT att visa den typen av hyllning för Anna Holmlund.

Omdömeslöst att utsätta Holmlund för så starka olycksbilder i en stund som var ämnad för hyllning. Inbjuden till en fest och exponerad för sitt eget trauma. Ogenomtänkt. Hon hade varit så värd en kväll med enbart guldkant och glädje!

Hur svarar du på den kritiken?

– Om hon tycker det och hon har rätt i det så är ju det jättetråkigt. Jag kan tyvärr inte riktigt bemöta det. Jag är inte ett dugg expert på trauman, det är jag verkligen inte. Jag kan förhoppningsvis kanske göra tv och i det här fallet så är det ett produktionsbolag som producerar det åt SVT.

– Generellt sätt så vill vi hylla alla personer i en sån här gala. Om vi inte lyckas göra det så är det jättebeklagligt. Men vi hade the best of intentions med alla punkter på den här galan.

Finns det en risk med den tonen som finns på idrottsgalan, att alla ska hyllas, att det blev fel i just den här situationen?

– Att ens ambition inte uppfylls finns det ju alltid en risk för. Vår ambition var ju naturligtvis att hylla denna hjälte. Sen om vi inte lyckas med det så är det jättetråkigt och det är jag den första att beklaga. Men det var ju naturligtvis det vi ville göra.

– Vår intention var bara att hylla. Om det inte faller sig rätt är det ju jättetråkigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.