Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskt VM-silver: "Självklart suger det"

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lag Hasselborg var blott några millimeter ifrån att ta hem guldet i curling-VM.

I stället gick finalen mot Schweiz till skiljeomgång – och där avgjorde schweiziskorna fram till en 8–7-seger.

– Självklart suger det, säger Sveriges skipper Anna Hasselborg till TT.

Regerande OS- och EM-mästarna i lag Anna Hasselborg får vänta på sitt första VM-guld. I finalen i danska Silkeborg fick Schweiz revansch på Sverige för EM-finalförlusten för fyra månader sedan och tog hem guldet via seger med 8–7 i skiljeomgång.

– Självklart suger det. Vi hade verkligen bra chanser i tionde omgången som vi inte tog. Det var en otroligt jämn match, säger Anna Hasselborg.

Nästan på dagen för ett år sedan förlorade lag Hasselborg sin första VM-final i karriären mot hemmanationen Kanada. Några veckor innan det mästerskapet hade Sverige vunnit OS-guld i Pyeongchang och i november blev det EM-guld efter seger mot just Schweiz med 5–4 efter ett svenskt avgörande med en tvåpoängare i den tionde och sista omgången.

Rafflande final

Returmötet i Sportscenter i Silkeborg blev lika gastkramande. I egenskap av grundserievinnare hade lag Hasselborg fördelen av att börja med hammaren (sista sten i omgången) och Sverige började finalen med att ta en poäng direkt i den första omgången – helt enligt planen.

– Först upp på tavlan, det sade vi ju, sade Anna Hasselborg ute på isen.

Lagen tog därefter var sin enpoängare innan Schweiz i den fjärde omgången kunde ta en tvåpoängare via en briljant sista sten från fyran Alina Pätz. Direkt efter replikerade Sverige med en tvåa och halvvägs in i finalen var lag Hasselborg i en 4–3-ledning.

Pätz avgjorde

Schweiz fick sedan nöja sig med en enpoängare i den efterföljande omgången, och i den sjunde satte Sverige sig i förarsätet genom två poäng och ledning med 6–4. Schweiz replikerade dock och inför de två sista ordinarie omgångarna var ställningen 6–6.

En poängfri nionde omgång hade varit det optimala för Sverige, men schweiziskan Pätz satte svenskorna under press och blågult tillät Schweiz ta en poäng för att ha fördel av sista sten i den sista och tionde omgången.

Där var Sverige endast några millimeter ifrån att ta en tvåpoängare, men fick nöja sig med en poängsten och med ställningen 7–7 gick finalen till en avgörande skiljeomgång.

Då hade i stället Schweiz fördel av sista sten och med den kunde fyran Pätz avgöra. En sista dragning gav ett guld till Schweiz och ett andra raka VM-silver till lag Hasselborg.

– Vi är precis där vi vill vara mentalt. Vi kämpar på och spelar bra, men hittar inte riktigt den där perfekta stenen i tionde. Hade vi gjort det hade vi ju vunnit matchen, säger Anna Hasselborg.