Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken historisk efter nya medaljen

Inför OS 2018 klippte Henrik Harlaut av sig sina dreads och la dem på ett ovanligt ställe.
Foto: JEFF SWINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Henrik Harlaut blev historisk när han tog hem sin sjunde guldmedalj i big-airfinalen i Aspen. 

Svensken är nu den freeskiingåkare med flest medaljer någonsin i X-games.

– Det är svårt att sätta ord på det. Det är helt ofattbart egentligen, jag är så himla glad, säger han till TT.

Medaljen var Henrik Harlauts tolfte totalt i X-games efter sju guld och fem silver – därmed gick han om den amerikanske idolen Tanner Hall.

– Det var skönt att det blev av nu för det har varit så mycket fokus på just den grejen. Tanner har inspirerat mig under hela min uppväxt så det har nästan varit jobbigt att tävla mot honom, säger svensken.

TT: Har du känt press att gå om honom i antal medaljer?

– Inte nödvändigtvis press men det har varit lite för mycket fokus på just det.

”Extra motivation”

28-åringen beskriver själv hur han hittills inte riktigt har hittat rätt i årets X-games. Därför var det med en hel del revanschlusta han gick in i big-airfinalen under natten till lördag, svensk tid.

– Jag hade lite extra motivation för att verkligen få till det i kväll. Jag visste att den här tävlingen är den galnaste på hela året och det är bara att köra så bra som jag själv kan utifrån min egen nivå, säger han.

Inför det sista åket låg Harlaut tvåa, och kunde vinna efter att själv ha lyckats i slutomgången samtidigt som ledande Antoine Adelisse missade och hamnade utanför prispallen. Harlaut vann före den regerande mästaren, norrmannen Birk Ruud, och Andri Ragettli från Schweiz.

– Det var en helt sjuk final. Det brukar ju vara så att de två bästa tricken bedöms och läggs ihop, men nu på X-Games kör de i stället jam-sessions där domarna tittar på helheten utifrån alla hopp under en period på 25 minuter. Henrik hade en superbra dag. Rotationerna satt i kroppen och han kände sig oslagbar, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Han fortsätter:

– Han började med en dubbel rodeo 1260 som satt klockrent. I andra satte han en switch dubbel bio 1620, som han aldrig gjort förut. Efter det en trippel 1620, som han heller aldrig gjort eller ens tränat på här! Sen blev det två hopp till som funkade hur bra som helst. Verkligen hur imponerande som helst. Han var lite irriterad efter slopestylekvalet, så revanschlusten kanske taggade till honom lite extra. Nu är han historisk också.

”Bli ännu bättre”

På söndag fortsätter X-gamestävlingarna, men för Henrik Harlaut var finalen den sista i Aspen för den här gången. Närmast väntar i stället träning inför kommande tävlingar.

– Jag kommer helt klart åka hem och bara lägga mig i sängen och vara tacksam för det som hände. Men i morgon är en ny dag. Då börjar jag träna igen, säger Henrik Harlaut.Det här är inget som kommer ändra min inställning inför framtiden mer än att jag ska motivera mig själv till att bli ännu bättre, fortsätter han.

För Daniel Bodin blev det däremot inget nytt guld. Det svenska snöskoterproffset tog silver i freestyle-klassen, knappt slagen av kanadensaren Brandon Cormier. Bodin ledde finalen i Aspen efter den första omgången, men i den andra gick Cormier förbi med tävlingens bästa åk. Svensken står därmed kvar på fem guld i X-games.

Rasmus Johansson slutade fyra i finalen, Marcus Ohlsson blev åtta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.