Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Superskurken" Tonya Harding om mammans misshandel

Tonya Harding berättar om mammans fruktansvärda terror när hon växte upp i ett alkoholiserat hem. Foto: ABC.
LaVona "Sandy" Golden slog tillbaka mot anklagelserna. Foto: ABC.
Foto: HFPA PHOTOGRAPHER / LFI/AVALON.RED B4413
Tonya Harding och Nancy Kerrigan under OS i Lillehammer. Foto: JAN DÜSING / EXP

NEW YORK. Tonya Harding var supertalangen som blev idrottsvärldens superskurk efter attacken på konkurrenten Nancy Kerrigan. 

I en ny tv-dokumentär berättar hon om in svåra uppväxt, och säger att hennes mamma var alkoholiserad, slog Harding och – kastade kniv mot henne. 

– Det var nog bara en dag i veckan jag inte fick stryk, säger Tonya Harding, 47, till ABC News. 

Hon berättar också om vad hon visste om attacken – och att hon inte tänker be Kerrigan om ursäkt. 

24 år och en vecka har gått sedan den där dagen som förändrade allt för Tonya Harding. Och för Nancy Kerrigan. 

Under ett träningspass på amerikanska konståkningsmästerskapen i Detroit, sex veckor före OS i Lillehammer, tränger sig en man förbi säkerhetsvakterna nere vid isen i Cobo Arena och slår med full kraft en teleskopbatong över benet på Hardings tuffaste konkurrent Nancy Kerrigan. 

Bilderna kablas ut på hur Kerrigan sitter på golvet i sin vita dräkt och gråtskriker ”Varför?! Varför?!”. 

Harding säger i intervjuer alldeles efter attacken att hon också är rädd och har svårt att koncentrera sig på åkningen, för polisen har ju inte tagit någon för batongdådet – tänk om han kommer tillbaka?

När Tonya Harding sedan får toppensiffror av domarna och vinner mästerskapen sitter Nancy Kerrigan på läktaren och tittar på, med sitt skadade knä. 

Kort därefter kom beskedet. Båda får åka till OS i Norge. Spänningen mellan de två rivalerna kommer få OS att koka.

***

Tonya Harding växer upp i Portland i Oregon på USA:s västkust. När hon hade nått femte klass hade hon flyttat 13 gånger, enligt dokumentären i ABC News. Pappa Alan verkar inte ha någon vidare framträdande roll. I stället är det mamma LaVona "Sandy" Golden som styr. 

– Hon var ingen bra mamma. Även om hon nog gjorde sitt bästa, säger hon i ABC-programmet. 

Harding får frågan om mamman någon gång får något erkännande för att hon i alla fall försökte. 

– Ja, när jag är en bitch och folk undrar varifrån det kommer, då får hon kredd!

Tonya Hardings mamma LaVona "Sandy" Golden. Foto: ABC.

Harding börjar åka skridskor som treåring, och talangen märks tidigt. Men det är tufft att få ihop pengarna. Den bästa klänningen får fungera till både konståkningsdräkt och när skolfotot ska tas.

– Tonya sa själv att vi var trailer trash (slanguttryck för underklass som bor i ett slags husvagn, reds anm). Men vi var var aldrig trash. Vi hade en vacker ny trailer, säger LaVona Golden till ABC News.

"Hon slog mig med hårborsten"

Desto mer graverande är anklagelserna om misshandel Tonya Harding riktar mot sin mamma. Att Harding missade någon av sina landningar på isen räckte för en omgång. 

– Hon slog mig med hårborsten. Släpade in mig på toaletten och slog. Det var nog inte mer än en dag i veckan jag inte fick stryk.

En gång ska LaVona Golden ha kastat en köttkniv mot Tonya Harding när Harding gick i gymnasiet, och skulle lämna huset när de två var mitt i en diskussion.

– Jag stod tre meter bort, och den landade här, säger Harding och pekar på armvecket. 

– Jag tänkte: "Hon är inte klok, hon är galen".

LaVona Golden går med på att ha hon bestraffat sina barn, men inte att det ha varit frågan om någon misshandel, och knivhistorien dementerar hon helt. 

– Herregud. Varför skulle jag kasta en kniv mot nån? Hon har ljugit så mycket att hon inte vet vad som är sant längre. 

 

LÄS MER: Tonya Hardings viktiga avslöjande - 24 år efter skandalen

 

Dessutom säger Tonya Harding att mamman var alkoholiserad. 

– Jag visste att hon drack mycket. Det visste jag när jag var elva, säger Harding och berättar hur mamman drack under konståkningsträningarna. 

– Hon brukade ha en termos med sig. Hälften var konjak, hälften var kaffe. Det var halv fem på morgonen. När klockan var åtta och hon skulle skjutsa mig till skolan var termosen tom. 

(Mamman säger i ABC att det var bara var konjakssmaksättning: ”I was crazy about brandy flavor!”) 

***

Talangen Tonya Harding har är oomtvistlig.

Redan på amerikanska mästerskapen 1991 sätter Harding en trippel axel – ett hopp som är så svårt att ingen amerikansk kvinnlig konståkare hade lyckats med det hoppet innan dess. Men Harding gör det, som 20-åring. 

Tony Harding med sin gudmor Linda Lewis. Foto: RANDY SNYDER / AP

Då hade hon redan gift sig med Jeff Gillooly. De träffades när Harding var 15. Han kanske inte var drömmannen. Men han hade bil och jobb. 

Mönstret i relationen med honom gick igen från relationen med mamman. 

Riktade pistol mot henne

Vid ett tillfälle hamnar de i bråk vid Seven Eleven, när Harding köpt nachos.

– "Dom kommer göra dig fet", säger han och slår dom ur handen på mig, säger Harding.

Vid ett annat tillfälle ska han rikta en pistol mot henne. 

När det är dags för OS-uttagningarna är paret redan skilda, men håller ändå ihop. Gillooly kommer spela stor roll i Hardings liv även efter skilsmässan. 

***

Batongen mot Kerrigan träffade inte själva knäet, utan någon centimeter ovanför. Nancy Kerrigan, "America's sweetheart", kan åka till OS och tävla om guldet. 

Uppståndelsen är enorm, mediestormen kring konståkarna når orkanstyrka. 

När Kerrigan kommer till Norge skriver Expressens Britta Svensson en krönika under rubriken ”OS-prinsessan har landat” och beskriver hur all världens medier är på plats för att följa Kerrigan överallt de kan, och att Kerrigan är OS största stjärna – trots att hon inte räknas som favorit. 

”Inga guldmedaljer i världen kan matcha hennes roll som hela världens hjältinna”, skriver Svensson. 

 

LÄS MER: Ilskan efter att Tony Harding hyllats: "Hon är helt galen"

 

Efteråt handlar snacket om huruvida juryn härsknat på cirkusen, och därför gett ukrainskan Oksana Baiul, 16, guldet, trots att Kerrigans åk av somliga (inte minst i USA) anses ännu bättre. 

Tonya Hardings sista stora tävling slutar med ett rejält nederlag – i tårar tvingas hon be domarna om en omåkning, för hennes skridskosnöre har gått av (!). Det hjälper inte med ett andra varv – hon slutar åtta.

***

Samtidigt rullas detaljerna upp om vad som faktiskt hade hänt när Kerrigan fick batongen över benet. 

Mannen med batongen är Shane Stant, en man som har lejts av för att få Kerrigan ur vägen – av Hardings exmake Jeff Gillooly och hans vän Shawn Eckardt, som beskrivit sig själv som Hardings livvakt. (Harding säger i ABC-intervjun att det inte stämmer: "Livvakt? Är du inte klok? Han är dum som en stolpe!")

Harding går med på en uppgörelse i mars 1994 där hon erkänner att hon fått reda på vad som hänt men inte meddelat myndigheterna. 

Det räcker för att ge henne tre års villkorlig dom, böter på 100 000 dollar (drygt 800 000 kronor) och 500 timmars samhällstjänst. 

Batongmannen Stant, "livvakten" Eckhardt och ytterligare en man som körde en flyktbil får 18 månaders fängelse. Exmaken Gillolly får två års fängelse. 

"Vad i helvete pratar ni om?"

Men i den nya intervjun avslöjar Harding nu att jo, hon visste faktiskt mer om planerna, än vad hon har uppgett i 24 år. 

– Jag hörde dem säga saker som: "Vi kanske ska sänka någon så att hon kan få plats i laget". Och jag minns att jag sa: "Vad i helvete pratar ni om? Jag ska tävla", säger Harding.  

– Det här var en eller två månader innan attacken skedde. De pratade om tävlingarna och sa rätt ut: "Någon måste ryka så att hon kommer med i laget". 

Tony Harding var med i en lång intervju i amerikanska ABC News natten mot fredag. Foto: ABC.

En kanske ännu hårdare smäll för Harding än domen från rätten är domen från konståkningsförbundet – hon stängs av från all konståkning, såväl som åkare som tränare. På livstid. 

Nu är det över. 

***

Efter avstängningen blev det till att hitta andra jobb. Harding blandade några mindre minnesvärda tv-insatser med vanliga kneg. Svetsare, målare, butiksbiträde i en järnaffär. 

En sexfilm med henne och exmaken Jeff Gillooly såldes till Penthouse. 

Hon tog också upp en boxningskarriär 2003. Den varade inte så länge (tre segrar, tre förluster). 

Tonya Harding har numera bytt efternamn. Och liv.

Hon hade kommit hem till Washington (staten, inte staden) från ett jobb i Los Angeles 2010 och föll för mannen som sjöng ”Great balls of fire” på karaoken i baren, berättar hon i New York Times. 

Harding fastnade för hans ögon. Han hette Joe och jobbade med värme och luftkonditionering. 

Några veckor senare hade hon friat till honom, och blivit gravid med hans barn.

Så nu heter hon Tonya Price. Och har lagt skandalen bakom sig. Eller ja, nu när filmen "I, Tonya" har kommit (med Margot Robbie i huvudrollen), återkommer allting förstås. 

Hon har ingen lust att be om ursäkt till Kerrigan. 

– Det får vara nog med ursäkter. Hon har sitt liv, jag har mitt liv. Vi har båda underbara liv, det får vara det som räknas.

Vägrar uttala sig

Nancy Kerrigan har inte velat uttala sig i programmet. Tidigare har hon sagt till ABC:

– Det är så länge sen. Spelar det nån roll nu?

I Washington lever Tonyas familj ett lugnt liv (fram tills filmen kom, i alla fall) och fäller träd, fiskar och jagar. 

Joe har gevär, Tonya har pil och båge. Man får inte ha vapen om man är dömd för brott, enligt lagen i Washington, nämligen. Harding säger att hon är en fena på bågskytte, men ännu bättre fiskare. 

Sin egen mamma har hon kapat alla band från.

– Jag vill inte ha henne i närheten av mig eller min son. Hon vill ha förlåtelse, hon vill träffas och vara del av familjen. I helvete heller.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!