Anette Norberg. Foto: Cornelia NordströmAnette Norberg. Foto: Cornelia Nordström
Anette Norberg. Foto: Cornelia Nordström
Bild från OS i Sotji 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNBild från OS i Sotji 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Bild från OS i Sotji 2014. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Stockholms stad öppnar för vinter-OS

Publicerad

Stockholms stad öppnar för vinter-OS i Stockholm 2026.

Sveriges olympiska kommitté ser positivt på beskedet.

– Sådant här skapar otroligt många jobb, tillväxt och en rullning i ekonomin som vi behöver, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

I dag kommer Stockholms stad att presentera sin utredning kring en eventuell framtida ansökan om ett vinter-OS i staden 2026.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har tagit del av utredningen redan nu, och menar att Stockholm ställer sig positiva till en ansökan. Utredningen ska visa att det både är "möjligt och önskvärt" att arrangera vinter-OS i den svenska huvudstaden, skriver SOK i ett pressmeddelande.

– Vi ska nu titta på stadens förslag och sedan utveckla ett koncept som är både hållbart och som kan vinna ett vinter-OS till Stockholm och Sverige, säger SOK:s ordförande Hans Vestberg.

Stockholm vill ha vinter-OS 2016 - då tas beslutet

Nu kommer flera aktörer, bland annat SOK, att lämna in sina synpunkter på utredningen. Därefter är det tänkt att det ska tas ett beslut i kommunfullmäktige innan sommaren.

Ett eventuellt beslut att anmäla Stockholm som en OS-kandidat tas i mars 2018.

– SOK, liksom svensk idrott i övrigt, är i grunden positiv till en ansökan. Vi har dock stor respekt för att de ekonomiska, sociala och miljö frågorna måste innebära hållbara lösningar, liksom för vikten av att det skapas en enighet i Sverige om att vi ska ansöka om ett vinter-OS”, säger Anette Norberg, OS-guldmedaljör i curling, och numera styrelseledamot i SOK.

Kostnad för ett OS i Sverige

Under dagen presenterades utredningen från Stockholms stad. Där framkom vad ett vinter-OS i Sverige skulle kunna komma att kosta.

Ett OS i Stockholm skulle kosta 13,6 miljarder kronor, enligt utredaren Jesper Ackinger.

Stödet från Internationella olympiska kommittén är cirka 7 miljarder kronor.

Ackinger säger också att tanken är att mästerskapet ska samarrangeras med Falun och Åre. Grenar som backhoppning och nordisk kombination skulle exempelvis avgöras i Falun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag