Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samuelssons miljonköp – för att bli bäst i världen

Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Samuelsson vill bli bäst i världen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Samuelsson vill bli bäst i världen. 

Nu investerar han i ett rullband för skejt till sitt hemmagym. 

Prislappen? 1,3 miljoner kronor. 

– Det här är något som jag velat ha i flera år, säger skidskyttestjärnan. 

Det är en förväntansfull Sebastian Samuelsson som visar upp sitt hemmagym i Östersund. Lokalen är enligt skidskyttestjärnans egen utsago belägen cirka fem minuter på rullskidor från hans bostad och uppladdningen inför OS i Peking blev precis ännu hetare. 

24-åringen har nyligen, tack vare prismedel och samarbetspartners, investerat i ett skejtrullband. Men det går även att köra klassisk stil, rullskidor – och till och med cykel på det svensktillverkade bandet om man så vill. 

– Björndalen (norsk skidskyttelegend, reds anm) hade ett sånt här band i slutet på sin karriär i sin lastbil, annars tror jag nog faktiskt att jag är den första som införskaffat ett sånt här band. Vi har ju ett på vintersportcentrumet i Östersund men då är det många som vill använda det, och man måste boka tid, så då skaffade jag mig ett eget. 

”Viktigt att satsa och göra allt”

Sebastian Samuelsson har inte varit ensam om sin längtan efter det unika rullbandet som ofta bara finns att tillgå på större träningsanläggningar. Även den ryska längdstjärnan Alexandr Bolsjunov har tänkt på att göra en liknande investering. 

Rullbandet som svensken köpt ser ut som ett bredare löpband och har en åkyta på 2,7 gånger 3,5 meter. 

– Jag kan ställa in lutningen och hastigheten som jag vill. Jag skulle kunna programmera in OS-banorna till exempel. Det är klart att det är en stor grej. Den fysiska träningen kan jag inte få till bättre än här inne, säger Sebastian Samuelsson och tillägger: 

– Jag kommer även att sätta upp kameror så att jag kan se mig själv i realtid samtidigt som jag åker. Då kan jag laborera med min egen teknik och utvecklas även på den fronten. Jag har också ordnat så att jag ska kunna åka av bandet enkelt och skjuta, alltså torrklicka i en skyttesimulator. Det har jag aldrig gjort på band tidigare, det har aldrig riktigt funnits den ytan men det har jag här. Det ser jag också som en stor fördel. 

Sebastians egna gym i Östersund är en liten lokal som han renoverat om till sitt eget träningsmecka. Det finns en gymavdelning med vikter, kök och omklädningsrum, och numera står även det exklusiva träningsredskapet för 1.3 miljoner kronor på plats. 

– För mig är det viktigt att satsa och göra allt jag kan för att bli så bra som möjligt. Med hjälp av bra partners och prispengar har jag fått den här möjligheten. Det här är något som jag velat ha i flera år, men det är först nu som jag haft förutsättningarna för att kunna skaffa ett.

”Spelar ingen roll om dörren går i lås”

Sebastian Samuelsson är målmedveten och han tvekar inte en sekund när det gäller att förbättra sina odds att bli bäst i världen. Varje krona och svettdroppe är värt det. 

– Det finns inte någon plats varken ute eller inne i hela världen som är bättre än den här lokalen för mig. Jag har allt jag behöver här. Skulle dörren gå i lås här så kommer jag kunna ladda inför OS i alla fall. 

Är det ett OS-guld du tänker på när du står där inne?

– Ja, det är klart att det är mitt mål att åka dit och fajtas om medaljerna och gärna vinna också. Det är en lite annan situation gentemot mitt första OS för fyra år sedan. Då var jag bara var glad över att åka dit. Det gick ju väldigt bra men det är klart att jag går in med andra mål och förväntningar den här gången.

Vad kommer det här att göra för din utveckling specifikt?

– Jättemycket. Jag skulle till och med kunna gå så långt att säga att med hjälp av det här bandet så ökas mina chanser att bli bäst i världen enormt mycket. Jag kommer att nyttja det här bandet flertalet gånger varje vecka och det kommer att ge mig massvis, fysiskt och tekniskt, det kommer att göra mig till en bättre skidskytt i slutändan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.