Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kom så plötsligt – fruktansvärt besked”

Matti Nykänen blev 55 år gammal.Foto: TIMO MARTTILA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Matti Nykänen i samband med att filmen "Matti" släpptes 2016.Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST
Matti Nykänen med VM-guldet i Holmenkollen 1982Foto: ESA PYYSALO / ALL OVER PRESS A4 PHOTO

Matti Nykänen är död och en hel idrottsvärld sörjer. 

En turbulent livsöde har nått till slut, menar svenske landslagsåkaren Anders Daun, som tävlade mot Nykänen vid ett flertal tillfällen.

– Hans demoner var hans osäkerhet, säger Daun. 

Det är den tveklöst största nyheten i finska medier i dag: Matti Nykänen är död, endast 55 år gammal. 

Esa Nummela, Matti Nykänens agent och vän, ger en kort kommentar när SportExpressen ringer upp. 

– Jag har inga ord just nu. Nyheten kom så plötsligt, Det är ett fruktansvärt besked, säger Nummela. 

Med sina fyra OS-guld och fem VM-guld var Nykänen en av finsk idrotts största genom tiderna. Han var också en av de allra mest skandalomsusade. Han var uttalad alkoholist och hade fällande domar för både misshandel och för att ha knivhuggit en granne. 

Svenske Anders Daun deltog i OS i Calgary 1988, spelen då Nykänen tog tre av sina guld. Han minns Nykänen som en säregen människa. 

Matti Nykänen i Calgary 1988.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST

 

LÄS MER: Matti Nykänen död – uppträdde i Helsingfors på fredagen. 

Minns Matti Nykänen

– Han var en riktig träningsprodukt. Han tränade oerhört mycket. Som människa var han en blyg kille som inte tog kontakt med folk och höll sig mycket för sig själv. Det var säkert därför han tog till spriten, det var ett sätt för honom att öppna sig. Det märkte man gångerna då man stötte på honom när han druckit, då var han mer pratsam, säger Daun. 

– Hans styrka var hans jävlar anamma. Hans demoner var hans osäkerhet. Han blev ju en superstjärna både i Finland och i världen. Det var jobbigt för honom, tror jag. 

”Botade ångesten med sprit”

I en gammal intervju med Ilta Sanomat berättade Nykänen om hur drogerna gav honom en möjlighet att transformera sin personlighet. 

– Jag var som en liten mus, som inte vågade lita på någon. Jag mådde illa och botade ångesten med sprit. Men det var inte bara missbruk av sprit. Jag käkade också en påse med piller dagligen. Jag levde i ett liv utanför verkligheten, berättade han.

Jan Boklöv, grundaren av V-stilen, minns framför allt en fantastisk backhoppare. 

– Han är den störste. De nio år som han gjorde presterade han enormt mycket. Det kommer ingen i närheten av. OS 1988 var stort, men det fanns mycket, mycket mer. Helheten var det stora, säger Boklöv. 

– Den privata delen har jag inget att säga om. Det vet jag inget om. Det var inte många som lärde känna honom. Han kunde bara finska, så det var väldigt svårt att få en bra kontakt. 

– Det är tragiskt. Vi kommer alla till livets ände. 

Jan Boklöv.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Nykänen var öppet kritisk mot V-stilen – men Boklöv hyser inga agg för den saken. 

– Flera var kritiska mot V-stilen. Så länge han hoppade bättre och vann, så fanns det inget att säga om, säger Boklöv.

Norske backhopparen Johan Remen Evensen lyfter fram Nykänens betydelse för backhoppningen som medieprodukt.

– Han var en av de stora rockstjärnorna i vår idrott. Han har både resultatmässigt och med sin personlighet, på gott och ont, skapar rubriker och gjort mycket för sporten, säger Remen Evensen till VG.  

 

LÄS MER: Matti Nykänen: ”Jag käkade en påse piller per dagen” 

”Hoppade vackrare än alla”

Men även utanför backhoppningen lockar Nykänens bortgång fram känslor. 

"Barndomen var full av idrottshjältar. En kom från Finland och hoppade längre och vackrare än alla andra. Nu har han flugit klart. Vila i frid, Matti!", skriver höjdhoppshjälten Stefan Holm på Twitter. 

”Ingen kunde hoppa backe som Matti Nykänen. Jag har träffat honom några gånger, men inte kommit nära. En komplex personlighet, med många demoner att bekämpa. Vid 55 års ålder har han flugit vidare. Förhoppningsvis till ett ställe där han får ro”, skriver tv-profilen Jonas Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.