Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Sa det vid frukosten, två veckor senare dog hon”

Foto: PILLAN THELAUS / SVT
Foto: ERIK PASMAN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK PASMAN / PROSHOTS BILDBYRÅN

Nils van der Poels mamma valde ut ett bibelord som stämmer väl överens med skridskostjärnans inställning till livet. 

Men det fick han veta först efter hennes död. 

– Jag kommer aldrig bli densamma igen, säger 25-åringen i ”Sommar i P1”.

Den svenska VM-guldmedaljören inleder sitt sommarprat med att prata om det som kommit att skicka hans liv i alla möjliga olika riktningar: Motivation. Hans fullständiga hängivenhet till den, eller dess totala frånvaro. 

– Motivation fick mig att bli så kall i regnet att jag till slut kissade på mina händer för att värma upp dem. Den fick mig att i vuxen ålder springa tills jag började gråta. Och sedan fortsätta springa, säger Nils van der Poel i sommarpratet.

Han konstaterar:

– Livet är fruktansvärt, men att inte anstränga sig gör det bara ännu mer fruktansvärt. 

Nils van der Poel berättar hur han som tolvåring bestämde sig för att vinna Europas största skridskotävling för ungdomar och hur satsningen drev honom till att ge upp kompisar, skateboard, tjejer och det som andra högstadieungdomar i Trollhättan ägnade sig åt på fritiden. 

van der Poel beskriver hur han själv byggde upp ”en miljö som han vantrivdes i”, men hur de stenhårda träningspassen och uppoffringarna i privatlivet även ledde fram till några av hans livs lyckligaste stunder. 

”Ångesten tog upp all plats”

Efter att ha tagit guld på junior-VM 2015 bestämde han sig för att avsluta skridskokarriären, eftersom han ”hatade skiten”. Samtidigt drev avsaknaden av ett sammanhang Nils van der Poel in i ett mörker. 

– Jag klarade inte av att äta, ångesten tog upp all plats i min mage. Jag hade ingen aning om vad mitt liv gick ut på länge, säger han i Sommar i P1. 

Innan van der Poel hittade tillbaka till skridskosatsningen, som hittills lett till två VM-guld och ett världsrekord, sökte han sig till andra sammanhang. Bland annat värnplikten i Arvidsjaur och ett engagerat fallskärmshoppande. 

van der Poel slutade på en 14:e plats i OS i Pyeongchang – men det stora genombrottet kom som bekant tre år (som bland annat innehöll ytterligare en värnpliktsvända i Arvidsjaur och några extrema löp- och cykelprojekt) senare. 

Den 14 februari 2021 tog den svenske skridskostjärnan sitt andra raka guld på VM i Heerenveen. Han satte dessutom nytt världsrekord på 10 000 meter.

Nils van der Poel om sorgen efter mamma Agneta

Bara två dagar efter byttes guldeuforin till chock. Hemma hos familjen fick Nils van der Poel veta att hans mamma Agnetas cancer inte var borta. I stället hade den kommit tillbaka. 

– Vid frukostbordet berättade mamma att den cancer jag trodde var borta i stället hade spritt sig i hennes kropp. Två veckor senare dog hon. Det finns gott om anledningar att förakta livet och vända sig emot det. Ursäkter till att välja den enkla vägen, ljuga, bedra, förfalla och missunna. Men det finns också gott om människor som behöver det bästa av oss. Jag kommer aldrig bli densamma igen. Jag måste ha något annat nu. Min mamma gav mig allt jag behövde för att kunna ta hand om mig själv. Men hon gav mig inte allt jag ville ha. Jag hade önskat mig 24 år till med henne, säger Nils van der Poel. 

Det där bibelordet då, som Agneta van der Poel valde när hon blev diakon i Trollhättan, som ringar in den adrenalinsökande och rastlöse, men samtidigt överjordiskt disciplinerade, skridskostjärnan? 

Nils van der Poel berättar:

– Jag kände inte ens till att hon hade ett. Men efter att mammas hand kallnat i min läste hennes bästa vän upp det för mig. 

– Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbesinningens. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.