SVT-profilens varning – efter regeringens ja

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT:s Jacob Hård
Foto: SVEN LINDWALL
Invigningen under vinter-OS i Sotji 2014
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP

Stockholm och Åre siktar på att få arrangera OS 2026.

Nu har regeringen gett grönt ljus åt projektet, rapporterar TV4 Nyheterna

Stockholm och Åre är en av slutkandidaterna till att arrangera OS 2026 tillsammans med italienska Milano/Cortina d’Ampezzo.

Först sa Stockholm stad, på en presskonferens hållen av allianspartierna och Miljöpartiet, nej till att ge sin välsignelse till ansökan. Man refererade till att underlaget inte var ”tillfredsställande”. 

OS 2026 kan hållas i Stockholm

I januari kom ett nytt besked från den grönblåa majoriteten. De är villiga att godkänna att man upplåter Stockholms arenor och offentliga rum till OS-tävlingar – på ett villkor.

”Sådana upplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare”, skrev man då i ett uttalande.

Nu har projektet fått tumme upp även från Sveriges regering. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) meddelar TV4 Nyheterna att regeringen ställer sig bakom Stockholms ansökan att arrangera världens största idrottstävling.

– Det kan bli ett lyft för hela Idrotts-Sverige. Därför är det kul att kunna ge det här beskedet, säger Lind till TV4. 

Miljardnota för spelen

Enligt TV4 kommer OS-projektet med en budget på 13 miljarder kronor. Pengarna ska dock inte komma från skattebetalarna, bedyrar Sveriges olympiska kommitté. Två tredjedelar av budget ska finansieras genom bidrag från IOK, resten via sponsorer. 

– Det går inte att titta på hur det varit tidigare. Nu är det helt nya tider, med nya förutsättningar för att arrangera ett OS. Nu är det en merit att göra det hållbart och billigt. Vår budget är stark. Vi har över en miljard kronor i buffert. OS-budgeten innehåller inga offentliga medel, den är helt privatfinansierad. Vi ger, vi tar inte, har kampanjledaren Richard Brisius sagt tidigare. 

I ansökan finns stipulerat att tävlingarna ska hållas på olika platser i Sverige. Sigulda i Lettland ska husera evenemangen i bob, rodel och skeleton. 

”Klassiskt att det spårar ur”

Folkkäre kommentatorn Jacob Hård adresserade upplägget i SVT:s sändning om regeringens beslut.  

– Det kommer att bli historiens mest utspridda OS. IOK:s nya direktiv är att man inte ska bygga en massa nya arenor, utan använda dem som finns, säger Hård. 

– Det skulle behöva byggas en del nytt i Stockholm. En anläggning för längskidor, ytterligare en hall för issporter, och vissa tillfälliga installationer. Men man skulle inte behöva göra väldigt många nyinvesteringar i infrastruktur. 

OS-projektet är dock inte helt okontroversiellt. Det har funnits stark politisk skepsis från både höger och vänster mot satsningarna. 

– Det är en förståelig kritik och förståeligt misstänksamhet. Det är klassiskt att olympiska arrangemang har spårat ur ekonomiskt och blivit väldigt mycket dyrare än vad som sagts i början. Det finns kritiker som säger att Stockholms ansökan är en gjädjekalkyl, säger Hård.  

Den slutgiltiga IOK-omröstningen hålls i juni. 

Skulle du vilja att Sverige står som värd för Vinter-OS?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.