Ratas till OS: "Helt fel – är inte okej"

Alexander Majorov var med i OS i Sotji och slutade där på 14:e plats.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexander Majorov med mamma Irina och pappa Alexander.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det blir inget OS för Alexander Majorov, uppger konståkaren på sitt Instagramkonto.

"Jag har förberett mig länge, men den olympiska kommittén säger nej", skriver Majorov. 

– För mig är det helt fel beslut, säger pappan och tränaren Alexander Majorov senior. 

– Han har inte visat några resultat eller prestationer på de tävlingar som motsvarar topp åtta-nivån, säger Carina Skoog, SOK:s sportchef för konståkning. 

Den svenske mästaren från 2011 får alltså inte mäta sina krafter med världseliten under OS i Pyeongchang. 

I Sotji för fyra år sedan låg Majorov på tionde plats efter det korta programmet, efter det fria programmet slutade svensken på 14:e plats. 

Men någon chans att förbättra resultatet från Sotji blir det inte. Majorov får nämligen ingen biljett till OS, skriver han på sitt Instagramkonto. SOK väljer att inte utnyttja sin tillgängliga plats. 

"Ingen OS-biljett för mig. Jag har förberett mig länge, men den olympiska kommittén säger nej. De säger att jag håller för låg nivå för mitt andra olympiska spel", skriver Majorov på Instagram.

https://www.instagram.com/p/BeP92W_F5Ks/?taken-by=alexandermajorov3

Majorov nobbas från OS

Majorov satte personbästa i det fria programmet under konståknings-EM i Moskva i helgen, och slutade sammanlagt sjua med totalpoängen 225,86. Det tycks ändå inte räcka för en OS-plats.

Majorovs pappa och tränare Alexander Majorov senior är djupt besviken på beslutet.

– Jag är irriterad. För mig är det helt fel beslut. Sverige är inte ett speciellt stort land och behöver representeras i OS. Alexander har kämpat för den här platsen, säger Majorov senior. 

Pappan rasar

– Hela världen kommer titta. Det är bra för det svenska folket, för att få dem att titta på konståkningen. Jag är mycket besviken. Att han har visat upp bra resultat och sen får negativa svar, det är inte okej. 

SOK har som generell policy att bara skicka utövare som de bedömer har en chans att ta en topp åtta-placering. Ett argument som Majorov senior inte köper. 

– Det är sport. Det är svårt att planera. Alla vill visa sitt bästa, alla gör sitt bästa. Det kan gå bra, det kan gå jättebra, det kan gå dåligt, säger Majorov senior. 

– SOK ställer så höga krav. Det är omöjliga krav. 

TV4-profilen Filip Stiller är också kritisk mot SOK.

"Ett väldigt sorgligt beslut och skadligt för svensk konståkning, i min mening", skriver Stiller på Twitter.  

SOK:s svar: "Det är ingenting nytt"

Carina Skoog, SOK:s sportchef för Konståkning, hänvisar till beslutet att idrottare som åker till OS ska ha visat topp åtta-nivå. 

Det har Majorov inte gjort, enligt SOK.

– Det är kriterier som både Alexander och hans tränarteam, och vi från SOK:s sida har jobbat efter, och som de har jobbat efter. Det är ingenting som är nytt, det är någonting vi har jobbat efter sedan förra OS, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.