Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-hjälten: ”Depression och självmordstankar”

Gus Kenworthy kom ut som homosexuell två år efter sitt OS-silver.
Foto: DAVID ZALUBOWSKI / AP
Silvermedaljen tog han i Sotji.
Foto: FAZRY ISMAIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Gus Kenworthy berättar om sina självmordstankar.

Den amerikanska OS-stjärnan mådde inte bra innan han kom ut som homosexuell.

– Under större delen av min karriär och när jag slog igenom i sporten kom min mentala hälsa i andra hand, säger Kenworthy enligt Daily Mail

Gus Kenworthy, 29, var en av USA:s medaljörer i vinter-OS när nationen tog totalt 28 medaljer. Den då 22-årige Kenworthy tog silver i herrarnas slopestylefinal men han blev ännu mer uppmärksammad två år senare.

I en intervju med ESPN berättade Gus Kenworthy att han är homosexuell. Han berättade också att han inte alls var stolt över sin silvermedalj.

– Jag blev aldrig stolt över det jag gjorde i Sotji eftersom jag mådde så dåligt över det jag inte gjorde. Jag ville inte komma ut som silvermedaljör från Sotji, jag ville komma ut som den bästa freestyleåkaren i världen, sa Kenworthy då.

Nu har han också berättat om andra tunga tankar. Detta i en Instagram-intervju från klädföretaget Abercrombie & Fitch tillsammans med fotbollsstjärnan Megan Rapinoe.

Gus Kenworthy: ”Är utmattande”

– Det är utmattande att vara i garderoben. Det tog så mycket energi att hålla på hemligheten att min psykiska hälsa verkligen fick sig en törn. Jag kämpade med depression och, under vissa perioder i livet, självmordstankar, säger Kenworthy i intervjun enligt Daily Mail.

Under OS 2018 blev hans kyss med dåvarande pojkvännen Matthew Wilkas en världssnackis som uppmärksammades av bland annat Britney Spears. Men innan han kom ut tvingades han alltid dölja en stor del av den han var.

– Under större delen av min karriär och när jag slog igenom i sporten kom min mentala hälsa i andra hand. Det känns verkligen som att jag blev tudelad. Jag hade inte kommit ut ur garderoben så jag dolde en stor del av mig själv och mitt liv.

Han berättar också att han hade svårt att vara stolt över sig själv och acceptera den han var.

– Det är utmattande att vara i garderoben och jag kan verkligen förstå rädslan eller paranoian, oavsett om det är för att du är från en religiös familj eller från en riktigt liten konservativ stad. Eller i någon sport eller industri som inte nödvändigtvis lämpar sig för att vara gay i, säger Gus Kenworthy.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.