Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska svaret – efter det svenska tv-kriget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Norska löftet kring OS med storstjärnorna: "Den norska publiken ska få det viktigaste från OS i NRK", lovar sportchefen Rune Haug.
Foto: Robban Andersson

I Sverige har ett tv-krig mellan Viasat och SVT blossat upp.

I Norge ser läget inför OS helt annorlunda ut - trots att förutsättningarna är liknande.

– Totalt sätt är det ett betydligt bättre klimat i Norge än i Sverige, säger statliga NRK:s sportchef Rune Haug till SportExpressen.se.

I Sverige bråkar SVT med Viasat om vad som får och vad som inte får sändas under OS.

Förhandlingarna mellan public service-företaget som brukar sända OS och rättighetsinnehavaren som gör det för första gången har brakat samman - och i nuläget är det oklart om SVT kommer att visa några OS-bilder överhuvudtaget.

"Har en bra dialog"

I vårt västra grannland är läget ett liknande. Men ändå helt annorlunda.

Där har statliga NRK för första gången gått miste om rättigheterna, och i stället är det kommersiella reklamkanalen TV2 som ska sända.

Men medan bolagen i Sverige träter, så är de norska motsvarigheterna desto vänligare sinsemellan.

– Vi har en bra dialog med TV2, så vi kommer finnas på plats med en del ackrediteringar och göra egna OS-sändningar trots att vi inte har rättigheterna, säger NRK:s sportchef Rune Haug till SportExpressen.se.

SVT Sports rättighetschef Jan Olsson:

- Jag tror att TV2 har resonerat på ett annat sätt än vad MTG gör uppenbart. Hur man ser på public service-kanaler. Det är helt klart att de har gjort en annan bedömning när det gäller public service och deras roll.

"Kommer få det viktigaste"

NRK har förhandlat till sig sex stycken TV-ackrediteringar och har dessutom magasinrättigheter för spelen. Rättigheter som de har tilförskansat sig efter förhandlingar direkt med konkurrenten TV2.

– Vi har en okej relation med TV2, mycket på grund av tidigare avtal där vi har haft rättigheter men de har fått tillgång från oss. Nu är det de som har rättigheter men vi får tillgång, säger Haug.

NRK har dessutom radiorättigheterna över spelen. Även de kommer efter förhandlingar med TV2.

– Exakt hur det kommer att se ut har vi inte gått ut med ännu. Men den norska publiken ska få det viktigaste från OS och alla höjdpunkter i NRK, även om det inte kommer sändas live, säger Haug.

"Mer som TV4"

Om SVT bara nyttjar den fria nyhetsrätten - vilket i nuläget är oklart - får de bara visa kortare klipp i samband med nyhetssändningar.

I Norge har NRK och TV2 redan förhandlat klart om detaljerna.

– Vi har avtalat om 90 sekunder per tillfälle och max 15 minuter per timme. 90 sekunder är aktiv idrott, sen kommer vi ha intervjuer, analyser och tillägg på det, så det blir ett bra spelrum för både nyheter och magasin, säger Rune Haug.

NRK-chefen Haug tror att konkurrenten kommer sköta OS-bevakningen med den äran.

– TV2 är bra på det de gör och jag är helt säker på att de kommer göra ett bra jobb. Sen är det ju så att publiken helst vill ha det de är vana vid, och det är NRK och SVT. Men TV2 i Norge är lite mer som TV4 i Sverige, det hade nog varit annorlunda i Sverige om det varit de som haft rättigheterna i stället för Viasat, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.