Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordstrand: "Är som bäst när det skiter sig"

Foto: Mikael Sjöberg

Leo Messi, Cristiano Ronaldo och Sebastian Vettel är superstjärnor som Frida Nordstrand är van att möta.

Men i vinter väntar något helt annat.

Då är personerna hon ska intervjua långt ifrån världskändisar och har namn som Björn Ferry, Ida Ingemarsdotter och Carl Johan Bergman.

Och under OS i Sotji hoppas Viasats reporter på att allt inte ska gå som det är tänkt.

– Jag är som bäst när det skiter sig lite, säger Frida Nordstrand.

Frida Nordstrand om…

… hur en bra tv-reporter är:

– En mikrofonarm. Man ska inte tänka på vad jag som reporter säger. Det är idrottaren som ska stå i fokus.

… det tajta samarbetet med Glenn Strömberg:

– Glenn är tillsammans med Eje Elgh den kollega jag jobbat mest med och som står mig allra närmast. Jag har fått oerhört mycket stöd av dem genom åren och jag är väldigt tacksam för det.

… skådespelarkarriären och likheterna med nuvarande tv-jobbet:

– Som skådespelare åkte jag runt i en buss i Sverige och uppträdde. Nu åker jag runt i ett flyg i Europa i stället. Improvisationsmomentet är mycket detsamma.

… att hon skulle tänka sig att jobba med sport på någon annan svensk tv-kanal än Viasat:

– Jag har svårt att se det. De andra kanalerna kan helt enkelt inte konkurrera med vårt utbud. Att välja bort Champions League, Premier League och formel 1, nej jag skulle inte kunna göra det.

… framtida tv-drömmar:

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba med något annat än sport. Och eftersom jag gillar samtal och att sitta ned människor så skulle det gärna få var ett sådant program.

Det här är Frida Nordstrand

Namn: Frida Nordstrand.

Ålder: 33.

Familj: Sambo.

Född: I Sandviken, uppvuxen i Spanien.

Bor: Hammarby sjöstad, Stockholm.

Bakgrund: Är utbildad skådespelare och personlig tränare. Inledde tv-karriären på Kanal Lokal i Stockholm.

Yrke: Reporter på Viasat med fokus på fotboll och formel 1. Ingår i vinter i Viasats OS-team.

För en del tv-tittare är hon mest känd för att vara fotbollsreportern som alltid är på plats. På de största matcherna, för att intervjua de största stjärnorna.

Andra förknippar henne mer med formel 1 där hon har en liknande roll.

Men den här vintern är annorlunda för Viasats reporter Frida Nordstrand – då står vintersport och OS i Sotji i fokus.

Känns det som om att du kommer ställas inför en helt ny tv-publik nu?

– För en del kommer jag säkert att vara ett nytt ansikte men jag tror inte det kommer att vara något problem.

– Som reporter ska man synas så lite som möjligt. Det är idrottarna som ska få ta plats, säger Frida Nordstrand när vi träffar henne hemma i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Så mycket hemma är inte Frida annars.

Många resdagar

Hennes schema är hektiskt och resdagarna många. Just den här hösten har de vanliga uppdragen med fotboll och formel 1 varvats med att göra reportage om några av de svenska OS-stjärnorna.

– Det har varit fantastiskt roligt och något helt annat än det jag vanligtvis gör. Vi har varit på plats där idrottarna är uppvuxna och träffat både familj och släkt för att kunna ge en annan bild.

– Det är bland det roligaste jag gjort på länge just för att det skilt sig mycket från det jag brukar göra.

Vad har den stora skillnaden varit?

– Jag har alltid skrutit med att den stora fördelen med att jobba med liveidrott är att jag aldrig behöver hålla på och tjafsa om något annat än själva sporten. Jag är inte där för att spekulera eller skapa några rykten, jag pratar om matchen som precis ska börja eller precis har varit.

Är det ett tufft jobb att vara på plats och göra intervjuer i så stora sammanhang som du är vecka efter vecka?

– Nej, jag tycker inte det. Själva intervjuandet är faktiskt ganska lätt. Det många inte vet, eller tänker på, är vilket enormt arbete det ligger bakom att få till de där intervjuerna. Det är så klart inte bara så att vips så är man på en arena och sedan kommer Ronaldo förbi på en intervju.

– Det är ett långsiktigt arbete och det handlar så oerhört mycket om kontakter och att vårda dem. Kontakter med allt från materialare till dörrvakter, massörer och presschefer.

– Väldigt mycket av mitt jobb består av att hålla kontakten med dem.

"Det blir något helt annat"

Och nu i höst har du varvat besöken på de stora arenorna ute i Europa med att åka runt i Sverige och träffa betydligt mindre kända stjärnor. Vad är den stora skillnaden att göra en intervju med André Myhrer och Leo Messi?

– Just i det här fallet är det väl själva forumet som är den stora skillnaden. Att få komma hem till Myhrer och där han gått med på att göra en intervju blir något helt annat. Men direkt efter en tävling eller match är det egentligen ingen större skillnad. Det är ju tävlingsmänniskor och även André Myhrer som är världens trevligaste kan vara grinig om det gått dåligt.

Hur mycket tänker du på vem du har framför dig när du gör en intervju, blir du aldrig nervös?

– Ytterst sällan. Då handlar det snarare om att det är en speciell situation och ett laddat läge än att det är en stor stjärna.

Det är många som tycker att du är bra på att intervjua, har du någon speciell teknik?

– Nej, verkligen inte. Tvärtom, jag har fått höra från chefer och experter på Viasat att jag har väldigt dålig teknik rent skolmässigt.

Ändå funkar det?

– Jag har kastats in i det här yrket och det tror jag har varit en fördel. Jag har helt enkelt inte hunnit tänka efter så mycket utan bara kört på.

Vad är viktigast att tänka på i intervjusituationer?

– Mycket handlar nog om att inte tänka på sig själv och vad jag ska säga eller göra utan att sätta personen man intervjuar i fokus. Sedan ska man komma ihåg att det aldrig går att förbereda sig helt. Det uppstår alltid något oväntat.

Har det hänt någon gång att du inte vetat vem du har haft framför dig?

– Ja, absolut. Formel 1 i början, även om det kanske inte var någon förare, så fanns det folk i teamen som jag inte hunnit få koll på.

 

"Märkligt nog spelade hon med"

– Och jag har faktiskt intervjuat fel person vid ett tillfälle. Jag trodde att jag pratade med Jenson Buttons flickvän men det visade sig vara en helt vanlig tjej som hamnade i direktsändning. Märkligt nog spelade hon med även om hennes svar var konstiga.

Undre OS i Sotji kommer Frida Nordstrand främst att ha fokus på längdskidåkning och skidskytte.

Hur känns det?

– Bra. Jag kommer ha en slags utomhusstudio så det blir något mitt emellan att vara reporter och programledare.

Men är det inte ett problem att det är sporter som du inte jobbar med vanligtvis?

– Nej, men det är ingen hemlighet att det inte är mina sporter och just därför har jag tagit mycket tid till att göra det till mina sporter under det här året.

Hur då?

– Jag har träffat många både före detta och nuvarande aktiva. Men jag har också varit med på läger, inte så mycket för att lära själva sporterna, de känner jag att jag kan, utan för att få den extra insiden. Den är oerhört viktig för mig. Det är så jag jobbar.

Hur har det gått då, har du fått mycket inside?

– Ja men det tycker jag nog. Att vara med på läger har varit mycket givande. De har mycket dödtid mellan träningarna och då har de jag passat på att prata med så mycket folk som möjligt.

"Lättare att få tid"

Är det lättare att få inside i tillexempel skidskytte än fotboll?

– Ja, eller det är åtminstone lättare att få tid att prata. Den stora skillnaden är väl att de inom skidskyttet tycker att det är kul att man är där, så är det ju långt ifrån inom fotbollen alla gånger.

Gäller det här för hela OS-gänget på Viasat, att ni har tvingats plugga på extra?

– Ja men det tror jag. Framför allt för att SVT har gjort OS så bra tidigare och det tror jag att alla på Viasat är överens om. Det har aldrig funnits någon kommunikation hos oss att nu ska vi göra det bättre än SVT. Snarare, att nu ska vi förvalta det de har gjort även om vi kommer göra det på vårt sätt.

Men att tittarna ändå kommer jämföra er med SVT, känns det inte oundvikligt?

– Jo, vi är fullt beredda på att vi kommer få en del kritik också. Men det var egentligen samma sak när vi tog över Premier League. Då tyckte många att allting var förstört med ”Tipsextra” och traditioner, men sådant där går över.

Var du given i Viasats OS-trupp?

– Ja, det hoppas jag, annars jäklar… haha.

Att det blev tv och sport för Frida Nordstrand är mest tillfälligheter. Yrkesdrömmarna, och studierna, handlade i stället om dans och framför allt skådespeleri. Frida har både pluggat och jobbat som skådespelare. Det var ett jobb på en lokal tv-kanal som ledde vidare till Viasat.

Har du ångrat att du övergav skådespelarkarriären?

– Nej, inte direkt och jag känner att jag har stor nytta av den i mitt nuvarande arbete. Precis som på teatern handlar det mycket om att improvisera när man intervjuar och det tycker jag att jag är ganska bra på.

"Att jobba för spansk tv vore riktigt kul"

Frida har dock svårt att se att hon skulle jobba med tv-sport hos någon annan kanal än Viasat.

Åtminstone inte Sverige.

Frida är född i Sandviken men bodde stora delar av uppväxten i Spanien och kopplingen dit är fortfarande stor.

– Det är väl mer så, att skulle jag lämna Viasat så skulle det vara för en utländsk tv-kanal. Att jobba för spansk tv någon gång vore riktigt kul.

Har du fått erbjudandet om att göra det?

– Nej, inget konkret erbjudande, det kan jag inte säga, men jag vet var jag skulle vända mig om jag blev sugen.

Vad har du för personliga förväntningar på OS?

– Det ska bli otroligt kul. Förutom svenska framgångar så hoppas jag att det händer mycket som gör att jag får förmedla känslan hem till tittarna. Jag tycker att det är som roligast när det inte blir exakt som man har tänkt sig, när det skiter sig lite. Då är jag som bäst. Jag föredrar alla dagar i veckan att det är lite rock’n’roll omkring mig, så att jag får göra lite som jag vill före att sitta i en studio där allt är uppstyrt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!