Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mosade Japan – går för guld mot rivalen

Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAUL CHIASSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Lag Edin är i en ny VM-final. Efter en solklar semifinalseger mot Japan väntar nu Kanada i nattens final. Men efter semifinalen såg Niklas Edin mest fram emot att få koppla av.

– Det ska bli riktigt skönt att få lite vila nu. Jag var riktigt trött i morse faktiskt, säger han.

Niklas Edin gick in i VM i Lethbridge som regerande curlingmästare. Efter att i det närmaste sopat rent i gruppspelet blev Japan en munsbit i semifinalen. 8–2 slutade matchen, som japanerna gav upp efter åtta omgångar.

Matchen avgjordes i praktiken i den fjärde omgången. Japans skipper Yuta Matsumara hade placerat lagets sista sten mitt i boet och Niklas Edin stod inför valet att slå ut den med kraft och ta en poäng, eller chansa och knuffa ut Japans gula sten för att ge Sverige tre poäng.

Edin valde det sistnämnda.

Hemmanationen nästa

– Det kändes som att vi var i för bra form för att välja ett för enkelt slag där, säger den svenske skippern i curlingförbundets intervju.

– Det var en riktigt bra chans och till den stenen hade jag inte missat något, så självförtroendet var på topp.

Det svårare slaget lyckades alltså, och Sverige ledde då med 5–1.

Efter en japansk etta två omgångar senare drog Sverige först in två poäng, och till slut en etta i omgång åtta. Då tackade Japan för sig.

Nu väntar hemmanationen Kanada, som i en mycket mer jämn semifinal tvingades till förlängning mot Schweiz. Efter 5–5 under de ordinarie tio omgångarna vann Kanada med 6–5 i den elfte omgången.

Lag Edin får finna sig i att gå in i finalen som favoriter, i grundomgången vann Sverige över Kanada med 9–4.

Vila och massage

Men för laget väntar först efterlängtad vila efter en hektisk vecka.

– Det ska bli riktigt skönt att få lite vila nu. Jag var riktigt trött i morse faktiskt. Hela laget kände att det varit en lång vecka. Även om vi kunnat spara energi i en del matcher så är det mycket, mycket matcher, säger Edin, som skulle fira finalplatsen med att titta på sina kommande motståndare, och att sova ut.

– Vi ska titta på den andra semifinalen och snacka igenom lite grand, men sen gäller det att få vila och massage och få komma in med en bra natts sömn och få vara pigga och alerta i morgon.

Finalen, där Sverige kan knipa det åttonde VM-guldet på herrsidan, inleds klockan ett i natt, svensk tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.