Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya stadion pekas ut som ett miljöhot

Richard Brisius är kampanjchef för Sveriges ansökan. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla är en av många idrottare som stöttat Sveriges ansökan. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hanna Öberg hoppas också på ett OS i Sverige. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är rapporten som kan avgöra om Sverige får arrangera OS 2026.

IOK:s utvärderingskommitté hyllar de befintliga arenorna i Stockholm, Åre, Falun och Sigulda – men ser flera problem med den nya anläggningen för längd och skidskytte.

”Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén i en närliggande sjö”, skriver kommittén i rapporten som släpptes i dag.

– Vi tycker nog att de överdriver, säger Johan Strid, hållbarhetsansvarig för den svenska kampanjen. 

Tycker du att Sverige ska arrangera OS 2026?

Om exakt en månad kommer beskedet om vilka som får arrangera OS 2026. Det står mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina.

Ansökningsprocessen är just nu inne i den tredje och sista fasen. Ett av de avgörande stegen där är rapporten från IOK:s utvärderingskommitté.

Kommittén var på plats i Stockholm och Åre under fem dagar (12-16 mars). Två veckor senare (2-6 april) gjordes ett liknande besök i Milano och Cortina. Och nu har de alltså färdigställt sin rapport och publicerat den på IOK:s hemsida.

De lyfter fram flera olika för- och nackdelar med båda kandidaterna.

Varnar för föroreningar

Utvärderingskommittén skriver bland annat att Sverige är en framgångsrik vintersportnation med ett stort intresse för idrott och ett OS skulle kunna ”inspirera en ny generation idrottare”.

De gillar också de befintliga anläggningarna i både Stockholm, Falun, Åre och lettiska Sigulda (där bob, rodel och skeleton är tänkt att avgöras). Men de ser flera problem med att arrangera längdskidor och skidskytte i Hamra, i de sydvästra delarna av Stockholm.

Kommittén är orolig för finansieringen av projektet – och pekar även ut ett miljöhot.

”Den förslagna Hamra-stadion för längdskidor och skidskytte ligger vid ett gammalt stenbrott. Ett stort anpassningsarbete krävs. Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén i en närliggande sjö”, skriver utvärderingskommittén i sin rapport.

De påpekar också att det redan finns befintliga spår och arenor i Falun och Östersund, som skulle kunna användas.

MILJÖHOT? IOK:s utvärderingskommitté tar upp stenbrottet vid den föreslagna Hamra-stadion som ett problem för Sveriges OS-ansökan. Foto: GOOGLE MAPS

Johan Strid, hållbarhetsansvarig för den svenska kampanjen, menar att rapporten inte ger en helt rättvis bild av läget.

– VI är fullt medvetna om det som lyfts fram. Men det verkar som att det har blandats ihop lite. 

– Området behöver ändå återställas, de rester som finns i marken från tidigare verksamhet behöver tas om hand. Det arbetet kommer påskyndas när det här ska bli ett längdskidområde, så då får vi bort de skadliga ämnena tidigare. 

Har kommittén inte informerats om de åtgärderna?

– Jag tror att de har överdrivit den risken och skrivit det som ett hot.

Möte väntar i Lausanne

Utvärderingskommittén har flera anmärkningar även på den plan som Milano/Cortina presenterat.

Framför allt misstänker de att budgeten inte kommer att hålla varken för deras arena i Cortina där bob, rodel och skeleton ska avgöras eller för arenan i Baselga di Piné där det ska åkas hastighetsskridskor.

Octavian Morariu, ordförande för utvärderingskommittén, är dock – på det stora hela – nöjd med båda bidragen.

– Båda projekten prioriterar det arv som de kommer lämna efter sig och hållbarheten. De drar nytta av sin tradition och erfarenhet av vintersport, med förstklassiga, etablerade världscuparenor, kunniga och passionerade fans, volontärer och arrangörer, säger Morariu.

Richard Brisius, vd för det svenska OS-projektet, är nöjd med dagens besked.

– Idag fick vi ett positivt bevis på att vi har en väldigt bra ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 i Sverige. Dagens överväldigande rapport är det hittills tydligaste beskedet på att vi är på rätt väg med att göra vinter-OS och Paralympics mer hållbart, tillgängligt och kostnadseffektivt för framtida arrangörsstäder. Mycket jobb är gjort av många, en hel del jobb återstår men vi kommer att åka till Lausanne och omröstningen 24 juni med ett stärkt självförtroende och en stark tro på att våra spel är skräddasydda för framtida Olympiska och Paralympiska spel, säger Brisius i ett uttalande.

Nästa steg i ansökningsprocessen? Kandidaterna kommer få möjlighet att komma med respons på rapporten från utvärderingskommittén.

Efter det väntar en briefing för medlemmar i IOK och de berörda internationella idrottsförbunden. Och sen ska valet av OS-värd spikas på ett möte i Lausanne, Schweiz, den 24 juni.

OS 2022 avgörs i Peking, Kina.

 

LÄS MER: Professorn sågar Sveriges budget för OS 2026