Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Måste bestämma sig om de vill det eller inte”

Foto: MARCELO MACHADO DE MELO / IMAGO/FOTOARENA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Under tisdagen blev det klart att Sverige är ett steg närmare att få anordna vinter-OS 2026.
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet har en bra känsla men kräver nu svar från politikerna:
– De måste bestämma sig för om de vill eller inte, säger han till SportExpressen. 

Stockholm är fortfarande med i kampen om att få arrangera vinter-OS 2026. De övriga slutkanditaterna består av kanadensiska Calgary och italienska Milano/Cortina d’Ampezzo. En omröstning kommer att ske i Lausanne de 23 juni nästa år.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är positiv men hoppas nu på svar från politikerna:

– Utsikterna har sällan sett så goda ut. Kärnfrågan verkar mer bli om vi vill eller inte vill ansöka. Det är den förändring som är tydlig. Jag har drivit en tes för den samlade idrottsrörelse hela tiden. Det är att politiken måste bestämma sig för om de vill eller inte, säger han till SportExpressen. 

”Måste säga om man vill eller inte”

Björn Eriksson poängterar dock att det nu är upp till politikerna att ta ett beslut i frågan om OS:

– Alla gånger när vi har misslyckat så är det ett genomgående tema bakåt att idrotten har försökt att övertala och tjata och då har politiken slagit bakut. Den här gången tycker jag att politiken måste säga om man vill eller inte. Sen får vi ge de underlagen som de behöver, säger Eriksson.

Han fortsätter: 

– Det är klart att det inte underlättas av att vi just nu inte har någon regering och inte vet hur det blir i Stockholm. Men jag tror att politiken när de väl får ordning på sina egna frågor att de faktiskt kommer med ett ställningstagande, det är avgörande. 

Bör man ha involverat politikerna i ett tidigare skede?

– Jag tror att man har försökt. Men vad jag förstår så har meningarna i Stockholm varit lite delade. Då är det inte mycket idrotten kan göra åt det mer än att försöka framhålla fördelarna. Vi kan inte diktera politiska villkor. Den samlade idrottsrörelsen tycker att politiken måste gå före den här gången och det ställningstagande de kommer fram till – det kommer jag att respektera, avslutar han.  

SOK slår ifrån om oro inför budget

Oro har uttryckts för vad det kommer att kosta att arrangera ett OS i Sverige och Tommy Andersson, professor i turismekonomi vid Göteborgs universitet menar att det kan komma att bli dyrt: 

– Det är så himla onödigt att det alltid bluffas fram en minimibudget som aldrig hålls. Dessutom räknas de framtida intäkterna för högt, enbart för att kunna visa på plus, säger Andersson till SVT.  

Något som Lars Markusson, mediechef vid SOK inte håller med om: 

 – Det han missat är att det som sprack i Sotji var inte själva genomförande budgeten för spelen. Det som sprack var att man gjorde stor investeringar i att bygga vägar. Vi vill inte bygga någonting. Det enda vi vill bygga är ett skidområde och en isanläggning. Det är en investering som inte ens kommer upp i två miljarder kronor. Så det finns inte så mycket att spricka med, säger han till Expressen TV. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!