Maria Wallberg. Foto: Twitter.Maria Wallberg. Foto: Twitter.
Maria Wallberg. Foto: Twitter.
David Fjäll. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅNDavid Fjäll. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
David Fjäll. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNFoto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
 Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

"Läskigt – vad som helst kan hända..."

Publicerad

Maria Wallberg är redo för dagens programledardebut i SVT:s Vinterstudion.

Med glädje – men också med en viss oro.

– Det är lite läskigt. Vad som helst kan hända, säger hon.

Inför säsongens upplaga av SVT:s flaggskepp Vinterstudion stod det klart att den mångårige programledaren André Pops lämnar programmet.

Yvette Hermundstad och David Fjäll presenterades som nya ankare för det omåttligt populära programmet, men den sistnämnda har fortfarande inte synts i rutan på grund av sjukdom.

"Han är sjukskriven, men vi hoppas att han snart är tillbaka", skrev SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i ett sms till SportExpressen i onsdags.

"Jag är verkligen en sportnörd"

Ersätter gör Maria Wallberg – en veteran på SVT-sporten, men något av en doldis för vinterpubliken. Sen starten på SVT 2005 har hon främst bevakat sporter som simning och ridning.

– Men jag har stenkoll på vintersporterna. Även om jag är och jobbar på, låt säga en simtävling, så har jag stenkoll på hur det går i världscupen i längdskidor, säger hon.

– Jag är verkligen en sportnörd. Har alltid varit det.

 

LÄS MER: Därför lämnade Suzanne Sjögren TV4 efter 15 år

 

I dag inleds den första av två helger i Vinterstudion för Wallberg. Direkt från Idre, där världscupen i skicross går av stapeln. Även om Wallberg påstår sig se fram emot allt under helgen är det kanske just skicrossen som lockar mest.

– Ja, den är ju glödhet. Sandra Näslund är ju helt makalös och i princip oslagbar just nu, så det ska bli väldigt kul att följa henne och de andra på nära håll. Hon och Victor Öhling Norberg är ju två av våra absolut största hopp i OS, säger Wallberg.

En annan höjdpunkt under lördagen är sprinten i tyska Dresden, där Stina Nilsson gör comeback.

– Det ska så klart bli väldigt intressant att se var hon står så här inför OS och vad händer på herrsidan? Det har ju varit ett frågetecken där formmässigt.

"Det är väldigt ärofyllt att få chansen"

Även om Wallberg har varit med om stora sändningar från stora mästerskap och från Sportspegeln-studion så är det något speciellt att sätta sig i Vinterstudion för första gången.

Hon ser fram emot det, samtidigt som det är lite läskigt.

– Det ska bli otroligt kul. Att sända direkt är det bästa som finns. Jag är en tävlingsmänniska ända ut i fingerspetsarna och älskar pressen. Det gäller att man är påläst och redo på det mesta, för det är också det som är läskigt, vad som helst kan hända, säger hon.

 

LÄS MER: Så mycket tjänar tv-sportprofilerna

 

Som?

– Det är ju utomhusidrott. Man kan inte styra över vädret och vi såg ju senast under Tour de ski vad som kan hända. Då gäller det att man är med och löser den situationen på bästa sätt.

När Wallberg ombeds lista tre saker som tittarna inte får missa under helgen väljer hon:

Sandra Näslund, skicross - ska hon fortsätta dominera?

Stina Nilssons comeback, längdskidor – hur är OS-formen?

Störtloppet – Ett måste. Gåshud.

– Det ska bli otroligt roligt. Vinterstudion är verkligen ett flaggskepp för SVT och det är väldigt ärofyllt att få chansen. Det är så många som tittar och har åsikter om programmet. Jag ser verkligen fram emot att jobba med alla duktiga experter och reportrar under de här två helgerna, säger Maria Wallberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag