Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lappen som skulle rädda stjärnans körkort inför OS

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sven Thorgren gjorde ett försök att få tillbaka sitt indragna körkort. 

Då tog han hjälp av Svenska skidförbundet – men fick avslag.  

Den 7 april blev Sven Thorgren stoppad av polisen. Han fick veta att han hade kört 136 km/tim på en 90-väg. Polisen omhändertog snowboardstjärnans körkort och ärendet lämnades vidare till Transportstyrelsen. 

– Jag var ouppmärksam och körde för fort. Det är så klart inget jag är stolt över. Det var ren ouppmärksamhet, sedan kom en civil polis bakom mig, säger Thorgren.

Sven Thorgrens körkort indraget

Transportstyrelsen har beslutat att dra in Thorgrens körkort i tre månader, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera. Men 24-åringen, som har tagit guld i X Games och åkte hem en fjärdeplats i vinter-OS 2014, skickade in en motyttrande. I detta argumenterade Thorgren att ett indraget körkort skulle innebära ”stora konsekvenser” för hans träning. Transportstyrelsen valde dock att neka hans begäran om att få köra bil de närmaste månaderna. 

– Det är superviktigt med körkort, säger Thorgren. 

I sitt yttrande bifogade Thorgren ett uttalande från Stefan Karlsson, snowboardchef på Svenska skidförbundet. 

”Sven satsar mot OS och för att kunna utöva sin träning bör han ha tillgång till bil för att ta sig till skidorter som har begränsad eller ingen kommunal trafik. Speciellt under vår/sommar-träning”, skriver Karlsson i det undertecknade uttalandet. 

”Ingen större påverkan på OS”

Thorgren erkänner dock att kopplingen mellan indraget körkort och hans satsning inför OS i Peking 2022, om tre år, är svag. 

– Jag behöver mitt körkort när jag är på resor. Men någon större påverkan på OS-satsningen skulle jag inte säga att det har, säger Thorgren. 

– Det finns ju flyg och buss och andra transportmedel som jag får ta under tiden. 

– Just nu är jag i Sälen och håller på med huset. Jag ska till Norge om tre dagar och köra på glaciären där. Det ser jag fram emot väldigt mycket. Det är sista resan innan vintern är slut. Sedan är det barrmarksträning, studsmatta, löpning. 

”Han behöver sin bil”

Karlsson, snowboardchefen som skrev under intyget, ser inga problem med att dra in OS i argumentet. 

– Det vi säger är att det är enklare för honom att ha bil, säger Karlsson. 

– Bor du i stan är det inga problem, för då kan du åka tunnelbana eller buss. Bor du någonstans annanstans och behöver du bil, så är det ett större avbräck. Det skulle nog väga tungt om man skrev att man var resande säljare också. 

– Vi säger att han behöver sin bil. Sedan är det upp till myndigheterna att avgöra. De är professionella i sin bedömning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.