Foto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Kritiserats för sin kvinnosyn – sparkas

Publicerad

Snowboardåkaren Kevin Bäckström, 20, sparkas ur det svenska landslaget med omedelbar verkan på grund av sin kvinnosyn.

- Han har lyft fram erövringar och väldigt mycket kvinnoförnedrande tendenser, säger Olle Danielsson, sportchef för snowboardlandslaget till SportExpressen.se

- Jag har ingenting emot kvinnor, jag älskar kvinnor, säger Kevin Bäckström.

Bakgrunden till beslutet att utesluta göteborgaren Kevin Bäckström ur det svenska skidlandslaget handlar om landslagsåkarens blogg och hans konto på Instagram.

- Om man ser på bloggen så är det, tycker jag, väldigt mycket kvinnoförnedrande tendenser som inte är bra överhuvudtaget. Han lyfter fram erövringar och jobbar på det viset, i stället för att visa att han är en duktig snowboardåkare, säger Olle Danielsson, sportchef för snowboardlandslaget, till SportExpressen.se.

Ett tidigare landslagsmöte, efter ett besök på en strippklubb i höstas, fick inte önskad effekt på 20-åringens beteende. Och därför såg man ingen annan utväg än att sparka honom från landslaget.

- Vi hade förhoppningar på att han skulle bättra sig. Tyvärr har vi inte nått fram med vårt budskap. Och i går (söndag) skrev han ett blogginlägg som är borttaget nu, där han angrep två journalister väldigt hårt. Det var så långt över gränsen som man bara kan gå. Det fick slutligen bägaren att rinna över, säger Olle Danielsson.

"Jag är ingen kvinnohatare"

Hur tog han beskedet?

- Han blev tagen, som jag upplevde det. Han sade rakt upp och ner att han ska förändra sig.

Till SportExpressen.se säger Kevin Bäckström om beskedet:

- Det tycker jag självklart är tråkigt.

Ligger det något i kritiken mot dig?

- Ja, det gör det väl. Jag postar ju mycket tjejer och så på min Instagram. Jag vill bara väl. Jag har inget emot kvinnor. Jag har fått mycket kommentarer om att jag är kvinnohatare, men det är jag verkligen inte. Jag har ingenting emot kvinnor. Jag älskar kvinnor.

- Det är tjejer som skickar bilder till mig för att de vill att jag ska lägga ut dem.

På sociala medier har Kevin Bäckström kritiserats hårt för sin dåliga kvinnosyn. Bland annat har Instagram-användaren "kvinnohat" lyft fram bilder från Bäckströms Instagram-konto och ifrågasatt hans värderingar.

"Misogyn skit"

En av bilderna, en tecknad sådan, föreställer en blond kvinna med två pratbubblor:

Första pratbubblan: "Vad är skillnaden på mig och en mygga?"

Andra: "En mygga slutar suga efter att du har slagit till den."

Under bilden kommenterar användaren bilden:

"På hans blogg hittar ni diverse misogyn skit som inte särskilt många proffsidrottare skulle komma undan med", skriver "kvinnohat" och i många av kommentarerna kritiseras Bäckström kraftigt för sitt sätt att se på kvinnor.

Känner du själv att det är något i ditt agerande som är fel?

- Ja, det har ju skapat problem så det är absolut inte bra.

Kan få en ny chans

Olle Danielsson säger att Kevin Bäckström kan få komma tillbaka till landslaget om han bättrar sig.

- Det är lätt att säga "jag gör det här som privatperson", men är man med i ett landslag så har man ett annat ansvar. Han måste visa att han kan omvärdera sitt förhållningssätt att vara. Att visa att han kan förändra sig och vara den förebild som han faktiskt har potential att vara, säger Olle Danielsson.

Kevin Bäckström säger att han är glad över att han kan få komma tillbaka så småningom.

- Det är jättesnällt av honom att säga så. Det är klart att jag får försöka hitta en lösning, och tänka över det här. Det är tråkigt att jag inte får vara med i landslaget i nuläget. Men nu är det inte så mycket att göra åt, det som har hänt har hänt, säger Bäckström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag