Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken efter rekordet: "Det är inte så rättvist"

Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK PASMAN / BILDBYRÅN

Nils van der Poel är Sveriges nya kelgris efter dubbla VM-guld och världsrekord på 10 000 meter. 

Ett världsrekord konkurrenten Pavel Kulizhnikov kallar för orättvist, på grund av luftventiler längs banan. 

– När jag knöt mina skosnören kände jag vinden i ryggen och efter det kände jag det överallt. Det var inte så förr, säger han enligt AD

– Hur kan jag jämföra mig med gamla åkare?, säger van de Poel. 

Innan vecka sex år 2021 var det få svenskar som hade särskilt bra koll på Nils van der Poel. Vecka sju råder det skridskofeber i gamla Svedala. 24-åringen från Trollhättan kom från ingenstans och chockade skridskovärlden med dubbla VM-guld på distans-VM i nederländska Heerenveen. Först på 5000 meter i torsdag, sen på favoritdistansen 10 000 meter på söndagen. 

På 10 000 metersloppet blev det dessutom ett världsrekord med tiden 12.32,94. Van der Poel hyllas av hela idrotts-Sverige för sina insatser – och likaså av skridskovärlden. 

Men hans världsrekord, det ifrågasätts. 

Kritiken mot Nils van der Poels världsrekord

Arenan Thialf i Heerenveen är utrustad med luftventiler som egentligen är till för att skapa en skyddande gardin mellan isen och publiken. Men i november vreds dessa ett kvarts varv och kom därmed att påverka även åkarna. 

Den nederländska tidningen Algemeen Dagblad, eller AD, deras krönikör Erben Wennemars problematiserade detta direkt och menade att åkarna skulle få medvind i åkningen. 

Arenaägarna menade att iskvalitén och det låga lufttrycket skulle väga upp för detta. Men nu riktar två ryska åkare hård kritik mot förhållandena och menar att det inte är rättvisa rekord som slås. 

– Det slås rekord och jag tycker inte att det är rättvist, säger Pavel Kulizhnikov enligt AD

– När jag knöt mina skosnören kände jag vinden i ryggen och efter det kände jag det överallt. Det var inte så förr. Jag tycker inte det är rättvist om vinden ligger i ryggen på åkarna i stället för att färdas uppåt. 

Van der Poels ord om kritiken

Hans landsmaninna Natalja Voronina håller med. 

– Anledningen till att folk åker så snabbt i Thialf? Den snabba isen och ventilationen. 

Van der Poels konkurrent, Patrick Roest, håller inte med om kritiken. 

– Det är struntsnack. Van der Poel kör bara på en bisarrt bra tid här. Så det är synd att folk pratar om ventilationen i stället för att bara njuta av skridskoåkningen, för van der Poel gör något vackert här. 

Så vad tycker då van der Poel själv? Han förstår kritiken, säger han till AD. 

– Jag tycker det är synd, säger han och hänvisar till luftventilerna. 

– Jag är den snabbaste mannen någonsin på 10 000 meter och jag är snabbast nu. Men hur kan jag jämföra mig med gamla åkare? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.