Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Klart: Emil Jönsson avbryter Tour de Ski

Publicerad

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Emil Jönssons sjukdomsbesvär har inte gett med sig.

Nu har den svenske skidstjärnan tagit beslutet att bryta Tour de ski.

– Det har blivit värre och värre och under loppet i går var jag faktiskt rädd, säger Jönsson.

Emil Jönsson har varit nära att bryta Tour de ski i flera dagar, men valde ändå att ställa upp i gårdagens masstart på 15 kilometer.

Men hans kropp fick betala ett högt pris.

– Jag spydde blod på tredje varvet. Det gör fortfarande jätteont när jag pratar. Ledarna i landslaget skrek åt mig att bryta, men jag fortsatte ändå, sa Jönsson efter loppet.

"Jag vill inte riskera någonting"

Nu har Jönsson i samråd med landslagsledningen beslutat sig för att avbryta Tour de ski.

– Under loppet i går var jag faktiskt rädd. Luftrören har svajat under touren. Det känns som en tomte som sandpapprar inne i lungorna. Det har blivit värre och värre. Efter tredje varvet fick jag upp något rött som smakade blod. Då blir man rädd och tänker "Vad fan är det här?".

– Jag har en lång karriär kvar och jag vill inte riskera någonting.

Du åkte ändå klart loppet i går?

– Ja, ibland är man inte så klok. Man är inne i loppet och det var bara fyra varv kvar. Och när jag vaknade i morse trodde jag fortfarande att jag skulle åka.

Emil Jönsson ska undersökas i Stockholms

Jönsson ska nu undersökas av experter i Stockholm.

– Vi bedömer att det är problem med hans luftrör och det behöver utredas på hemmaplan, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Jönsson:

– Det är klart att det inte är jättebra. Jag vet inte hur lång tid det har, jag har inte haft såna här problem tidigare. Det är inte så många dagar till nästa sprinthelg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag