Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kan missa OS: ”Risk att allting skiter sig”

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK PASMAN / BILDBYRÅN

INZELL. Han räknas som vårt stora guldhopp i Peking.

Men Nils van der Poel kan missa OS på grund av tuffa kvalificeringsregler.

– Det spelar ingen roll att du är dubbel världsmästare och innehar världsrekordet på 10 000 meter. Det finns ändå en risk att allting skiter sig, säger Mattias Hadders på SweSports, tidigare Svenska skridskoförbundet.

Nils van der Poel skakade om skridskovärlden i februari när han tog två VM-guld på 5 000 och 10 000 meter, och förbättrade världsrekordet på just milen.

Helt plötsligt pratades det om 25-åringen från Trollhättan som mer eller mindre given guldmedaljör i Peking om fyra månader.

Men vägen dit är snårigare än vad som tidigare framkommit.

Att Nils van der Poel är skridskovärldens nya omslagspojke är inget som Internationella skridskounionen, ISU, tar någon hänsyn till.

Han måste genomföra samma kvalificeringslopp som alla åkare.

Vilket är ett ganska snårigt förfarande.

Nils har fyra chanser

– För att ta sig till ett OS är det först fyra världscuper under november och december Nils har möjlighet att köra. Utifrån de världscuperna har ISU en tabell. Ju högre upp du kommer på den desto fler världscuppoäng får du. Vilket sedan spelar roll för kvotplatslistan till OS, säger Mattias Hadders, SweSports.

Ska Nils delta i samtliga världscuper?

– Den första i Polen på 5000 meter kör han. Den andra i norska Stavanger är viktig för då gäller det 10 000 meter. De två övriga är i Nordamerika.

Det innebär som exempel att om Nils van der Poel inte presterar på topp i första världscupen, så har han alltså en chans att göra det i Norge.

Går det bättre där får han åka milen i Peking – men inte halvmilen.

– Det är många som blir förvånade när vi säger att Nils inte är klar för något OS. Först måste han alltså komma in på den internationella förbundslistan över kvotplatser. Det är 24 åkare som får delta på 5 000 i OS, färre på den dubbla distansen.

Så hans framgångar på VM betyder i dag ingenting?

– Det stämmer. De resultaten tar man ingen hänsyn till. Det är stenhårt att ta någon av OS-platserna. Det finns en risk att allting skiter sig. Men det är den värld vi lever i.

Just nu i Tyskland

Nils van der Poel ligger, tillsammans med det övriga skidskolandslaget, sedan 2 oktober på ett träningsläger i tyska Inzell. Det är i stort sett första gången han står på ett par skridskor sedan VM i Holland.

Skulle han misslyckas på de fyra världscuperna utgör inte SOK, Sveriges olympiska kommitté, någon livlina. SOK kan inte runda ISU och ta ut honom till Peking. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.