Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag började tänka på mina kompisar i Sverige”

Foto: ERIK PASMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Jättesuccé för Nils van der Poel. 

Svensken vann VM-guld på 5000 meter i Thialf i Heerenveen. 

Han tangerade sitt eget svenska rekord och säkrade dessutom ett historiskt svenskt skridskoguld.

– Det är väldigt roligt. Att det nu finns sånt intresse kring sporten är fantastiskt, säger VM-guldmedaljören till SportExpressen. 

Nils van der Poel klev in som en av de största favoriterna i VM, efter att ha radat upp imponerande tider den senaste tiden. Och svensken pallade för trycket. 

Den svenske stjärnan stod för ett jättelopp och tangerade sitt eget svenska rekord. i Thialf i Heerenveen åkte han in på smått sensationella 6.08,39. 

Patrick Roest, den regerande världsmästaren hade tidigare tagit ledningen på 6.10,05, en tid som van der Poel lyckades pressa sig förbi på de två sista varven. 

Nils van der Poel hyllas efter sin bragd

– Vilket jobb han gör och vilken jämnhet han visar. Vilken prestation och det är en sådan makalös fint åkt hela vägen. Han visste hur han skulle göra hela tiden, det är helt otroligt, säger experten Tomas Gustafson i Viaplay. 

Guldet var också Sveriges första på distansen. 1973 tog Göran Claeson ett guld i allround-VM, då upplägget såg annorlunda ut. Fram till 1983 blev den åkare med bäst sammanlagd tid på 500, 1500, 5000 och 10000 meter världsmästare. 

– Den generella känslan var att isen var långsamt. Men vi hade tränat väldigt bra efter världscupen och det gav oss bra känsla. Vi var väldigt positiva, även om vi inte hade förväntat oss det här, säger Nils van de Poel till SportExpressen. 

Sista varvet, var kom energin ifrån? 

– Ja, jag började tänka på mina kompisar hemma i Sverige då, och då fick jag energin. Det var ett väldigt bra lopp. 

Hur ser de kommande dagarna ut? 

– Det kommer bli lugnt i morgon, kanske spela lite pingis, läsa en bok och äta god mat. På lördag är det träning och sen gäller det att hitta rätt känsla, låta kroppen vila och få formtoppen att rida vidare. 

Favoritdistansen på söndag

Den svenske 24-åringen har en annorlunda väg bakom sig mot världseliten. Skridskoåkaren deltog i OS 2018, men har därefter tagit en paus för att göra värnplikt i Arvidsjaur. 

När van der Poel var tillbaka i december förra året slog han genast till med den sjunde bästa tiden någonsin på 10 000 meter, och har nu alltså tagit sig hela vägen till VM-guld. På grund av sitt långa uppehåll var det oklart om han överhuvudtaget skulle få åka VM, men lyckades knipa en reservplats drygt en vecka före VM.

Och det finns anledning att hålla ett öga på Nils van der Poel resten av VM. På söndag väntar nämligen favoritdistansen 10 000 meter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.