Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnat in en OS-ansökan – efter politikernas besked

OS i Stockholm 2026 är inte uteslutet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Stockholms stad öppnar för ett OS i Stockholm. 

I ett pressmeddelande skriver den grönblå majoriteten att man ställer sig välkomnande till att upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för genomförande av deltävlingar i spelen.

"Sådana upplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare", skriver man.


LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern 


De styrande i Stockholm säger också att man inte kommer att avsätta några ekonomiska eller personella resurser, eller på annat sätt axla något formellt ansvar för värdskap eller för att arrangera sådana vinterspel, om de skulle komma att arrangeras i Sverige 2026.

Det är heller inget som efterfrågas av den svenska OS-kampanjen om vinter-OS 2026.


LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.  


– Det har framkommit ny information under hösten och det som är avgörande är att man inte behöver ha Stockholm som en garant för vinterspelen. Att Stockholm inte ska bära några kostnader och inte axla det formella arrangörskapet, utan att det i princip handlar om att hyra anläggningar i Stockholm och upplåta mark, säger idrottsborgarrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C), säger till TT.

SOK har lämnat in sin OS-ansökan

Ansökan om att arrangera OS och Paralympics 2026 i Stockholm är nu inlämnad, meddelar SOK i ett pressmeddelande.

SOK skriver att man tillsammans med Sveriges paralympiska kommitté (SPK) har kommit överens med de styrande i Stockholms stad och i Åre om att man går vidare med en ansökan.

"Det här är ytterligare ett starkt steg framåt för vår svenska OS-kampanj", säger OS-kampanjens vd Richard Brisius.

Stockholm Åre 2026 är det officiella namnet på Sveriges ansökan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.