Frun: ”Jag försökte återuppliva honom”

Foto: IBL/IMAGO
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Foto: IMAGO SPORT / IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Foto: JAAKKO AVIKAINEN / LEHTIKUVA
Pia och Matti Nykänen.
Foto: Youtube
Foto: JARI PEKKARINEN / IBL
1 / 7

Fyrfaldige OS-medaljören Matti Nykänen är död.

Den finländske legendaren blev 55 år gammal.

– Jag försökte återuppliva honom i natt, säger frun Pia Nykänen till finska MTV

Matti Nykänen föddes i finska Jyväskylä 1963 och blev världens mest framgångsrika backhoppare. Nykänen tävlade nio säsonger i världscupen, tog hem segern i hela 46 världscuptävlingar och vann totalcupen fyra gånger.

Han vann dessutom fyra OS-guld, ett OS-silver samt fem VM-guld och utsågs till årets idrottare i Finland 1985 och 1988. 1991 avslutade han sin framgångsrika backhoppningskarriär.

Matti Nykänen gjorde sedan karriär som sångare och har släppt flera skivor. Så sent som i fredags uppträdde han på en restaurang i Helsingfors.

– Vi hade sålt mycket biljetter i förväg, säger en servitris på restaurangen till Helsingin Sanomat.

– Showen gick bra och Nykänen var lika energisk som vanligt. Att få höra om hans död var en enorm chock.

Matti Nykänen på en scen sommaren 2016.
Foto: JARI PEKKARINEN / IBL

Matti Nykänen död

Tidigt på måndagsmorgonen rapporterade flera finska tidningar om hans död, efter att Seiska varit först med beskedet. 

Vid sidan av framgångarna präglades Matti Nykänens liv av skandaler. 2004 dömdes han till över två års fängelse efter han knivhuggit en granne – och några år senare dömdes han för misshandel av sin ex-fru Mervi Tapola.

För Ilta Sanomat har han berättat om sitt missbruk av alkohol och tabletter.

– Jag var som en liten mus, som inte vågade lita på någon. Jag mådde illa och botade ångesten med sprit. Men det var inte bara missbruk av sprit. Jag käkade också en påse med piller dagligen. Jag levde i ett liv utanför verkligheten, berättade han.

Matti Nykänen i fängelset 2004.
Foto: KAI MERILÄ / ALL OVER PRESS

Hustrun försökte återuppliva Matti 

När norska Dagbladet träffade honom på Gran Canaria för ett drygt år sedan berättade Matti Nykänen om mörkret – och hur frun Pia, som han gifte sig med 2014, räddade livet på honom.

– Det var en stor stund när jag träffade henne. Jag fick tillbaka mitt liv tack vare henne. Mitt liv var en röra innan det, helvetet är inte så illa som mitt liv var då. Att träffa Pia var avgörande. Jag fick vila och fick mitt liv tillbaka och det betyder naturligtvis väldigt mycket, sa han.

– Livet är bra just nu, och framför allt har jag hittat en balans. Jag är glad och fokuserar på rätt saker nu, inte på de dåliga. Det är så mycket som har hänt i mitt liv när jag blickar tillbaka.

Den finska tv-kanalen MTV har fått en kommentar från Pia Nykänen som kort berättar att hon kämpade för att rädda livet på sin make. 

– Jag försökte återuppliva honom i natt, mer än så vill jag inte kommentera saken, säger hon. 

Ilta Sanomat har pratat med Matti Nykänens svärmor, Mirja Talonpoika.

– Det är inte känt vad det var. Pia försökte återuppliva honom när hon upptäckte att Matti inte andades, säger hon.

– Sedan kom ambulansen och de försökte också återuppliva honom, men Matti andades inte.

Matti Nykänen har tre barn

Matti Nykänen drabbades av plötsliga hälsoproblem förra sommaren, hans kropp värkte och han hade ingen energi skriver Hufvudstadsbladet. Men värken lättade efter att han diagnosticerats med diabetes och fått rätt medicinering.

Matti  Nykänen gifte sig sex gånger med fem olika fruar. 2006 dramatiserades han liv i filmen "Matti".

För två veckor sedan intervjuades han av Aamulehti och berättade då om sorgen över att inte få träffa sina barnbarn.

– Barnens föräldrar vill det inte. Jag vet att de en dag kommer att ångra sig och jag hoppas att situationen ska förändras, sa Matti Nykänen i intervjun där han även berättade att han drömde om backhoppning.

– I mina drömmar hoppar jag långt, långt. Och när jag vaknar finns känslan fortfarande kvar i kroppen, minnet av att flyga. Ingenting kan vinna det, det är en himmelsk känsla. Ensam i luften. Jag har testat på att hoppa fallskärm men det kommer inte ens nära.

Jan Boklöv, grundaren av V-stilen, minns framför allt en fantastisk backhoppare. 

– Han är den störste. De nio år som han tävlade presterade han enormt mycket. Det kommer ingen i närheten av. OS 1988 var stort, men det fanns mycket, mycket mer. Helheten var det stora, säger Boklöv. 

Natten mellan söndag och måndag gick Matti Nykänen bort. Han lämnar efter sig frun Pia och tre barn från tidigare relationer.

Matti Nykänen 1991.
Foto: SUVAD MRKONJIC

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.