Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ändrar sig efter kritiken: ”Tar inte lätt på beslutet”

Skicrossåkaren Sergey Ridzik.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alexander Khoroshilov i OS-slalomen.
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter press från bland annat Sverige och Norge har Fis ändrat sig. 

Internationella skidförbundet stänger nu av Ryssland och Belarus från internationella tävlingar. 

”Fis tar inte lätt på beslutet att inte tillåta någon idrottare att delta i någon tävling”, skriver förbundet på sin hemsida. 

Fram tills på tisdagen befann sig det ryska längdlandslaget på plats i Norge för att tävla i helgens världscupstävlingar. 

Samtidigt pressades det internationella skidförbundet (Fis) från bland annat Norge, Sverige och huvudsponsorn Coop att porta landet från tävlingar. 

– Jag är helt övertygad om att Fis kommer att ta det här beslutet, det finns inga andra möjligheter. Det är illa att det dröjer men de måste ta det här besluten, sa Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till SportExpressen under tisdagsförmiddagen. 

Fis besked: ”Tar inte lätt på beslutet” 

Vid lunchtid höll Fis ett möte där frågan behandlades. Samtidigt deklarerade Norge att de oavsett utgång och det ryska längdlandslaget beslutade då att avsluta sin tävlingssäsong. 

Nu har också Fis fattat beslut i frågan och meddelar att de följer IOK:s rekommendation och portar både ryska och belarusiska åkare från att tävla vidare. 

”Styrelsen rekommenderar att alla internationella förbund inte tillåter deltagande av ryska och vitryska idrottare i deras tävlingar. Rekommendation följer av de eskalerande säkerhetsfrågor som idrottare och lokala arrangörer ställs inför.”

Samtidigt slår de fast: 

”Fis tar inte lätt på beslutet att inte tillåta någon idrottare att delta i någon tävling” 

Beskedet gäller samtliga tävlingar som lyder under Fis, vilket innebär att det utöver längdskidor bland annat omfattar alpint, backhoppning och skicross. 

Fis har sedan tidigare erbjudit ukrainska tävlande logistiskt och finansiellt stöd för att kunna resa på ett säkert sätt. De uppmanar nu de nationella förbunden att stödja berörda länder när de reser hem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.