Tonya Harding Foto: FEATUREFLASHSHM/REX/SHUTTERSTOC / FEATUREFLASHSHM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Tonya Harding Foto: FEATUREFLASHSHM/REX/SHUTTERSTOC / FEATUREFLASHSHM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Harding: ”Grät och tänkte stackars tjej”

Publicerad

Filmen om Tonya Hardings liv har svensk biopremiär i dagarna.

För Harding själv innebar filmen en smärre chock. 

– Jag grät och tänkte: "Stackars tjej". Sen insåg jag: "Åh jävlar, det är ju jag!", säger Harding till lokalstationen Katu.  

Tonya Harding och Nancy Kerrigan var USA:s främsta konståkare i början av 1990-talet. Deras rivalitet utmynnade i en av mest bisarra idrottshistorierna i landets historia. 

Inför de amerikanska mästerskapen fruktade Harding att hon skulle bli orättvist behandlad – och att Kerrigan skulle snuva henne på medaljerna. Maken Jeff Gillooly anlitade då två muskelbyggare som attackerade Kerrigan med en batong och delade ut förödande slag mot hennes knä. 

FAKTA OM FILMEN I, TONYA

(hämtat från SF.se)

Den lovande konståkerskan Tonya Harding rankas högt i de amerikanska konståkningsmästerskapen, men hennes framtid som konståkerska blir mycket oviss när hennes ex-man ingriper. Baserad på den verkliga händelsen då Tonya Harding och hennes ex-man Jeff Gilooly anlitar en man för att bryta benet av Tonyas konkurrent Nancy Kerrigan vid de amerikanska konståkningsmästerskapen 1994, vilket ledde till slutet av Hardings karriär som konståkerska.

Regi: Craig Gillespie

Skådespelare: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Mckenna Grace, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson

Originaltitel: I, Tonya

Originalspråk: Engelska

Premiär: 16 mar 2018

Oscars: 1 (Allison Janney, bästa kvinnliga biroll – Margot Robbie var nominerad för bästa kvinnliga huvudroll, filmen i stort var nominerad för bästa klippning)

 

LÄS MER: Tonya Harding avslöjar sanningen om skandalen. 

Film om Tonya Harding

Nu är Harding aktuell i och med en film där den australiska skådespelaren Margot Robbie, känd från filmer som "Wolf of Wall Street" och "Suicide Squad", spelar henne. 

 

Margot Robbie.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Harding har sett filmen – och haft en omtumlande bioupplevelse.

– Första gången jag såg den tänkte jag på att det var Margot, jag tänkte inte att det var jag. Så i början när jag såg den tänkte jag: "Herregud, det här är superkul". Men sen grät jag och tänkte: "Stackars tjej". Och då insåg jag: "Åh jävlar, det är ju jag!", säger Harding till lokalstationen Katu.  

"En oskyldig liten pojke"

Harding känner att Robbies prestation och filmen i stort kommer att ge henne upprättelse.

– Det känns bra att veta att min son kommer att få veta att hans mamma aldrig var en fuskare. Det är det viktiga. Jag kan gå igenom vad som helst, och det har jag, men min son... han är en oskyldig liten pojke. Jag vill att han ska växa upp och vara stolt över sin mamma, säger Harding. 

 

Allison Janney fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag