Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Harding: ”Grät och tänkte stackars tjej”

Tonya Harding Foto: FEATUREFLASHSHM/REX/SHUTTERSTOC / FEATUREFLASHSHM/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Filmen om Tonya Hardings liv har svensk biopremiär i dagarna.

För Harding själv innebar filmen en smärre chock. 

– Jag grät och tänkte: "Stackars tjej". Sen insåg jag: "Åh jävlar, det är ju jag!", säger Harding till lokalstationen Katu.  

Tonya Harding och Nancy Kerrigan var USA:s främsta konståkare i början av 1990-talet. Deras rivalitet utmynnade i en av mest bisarra idrottshistorierna i landets historia. 

Inför de amerikanska mästerskapen fruktade Harding att hon skulle bli orättvist behandlad – och att Kerrigan skulle snuva henne på medaljerna. Maken Jeff Gillooly anlitade då två muskelbyggare som attackerade Kerrigan med en batong och delade ut förödande slag mot hennes knä. 

FAKTA OM FILMEN I, TONYA

(hämtat från SF.se)

Den lovande konståkerskan Tonya Harding rankas högt i de amerikanska konståkningsmästerskapen, men hennes framtid som konståkerska blir mycket oviss när hennes ex-man ingriper. Baserad på den verkliga händelsen då Tonya Harding och hennes ex-man Jeff Gilooly anlitar en man för att bryta benet av Tonyas konkurrent Nancy Kerrigan vid de amerikanska konståkningsmästerskapen 1994, vilket ledde till slutet av Hardings karriär som konståkerska.

Regi: Craig Gillespie

Skådespelare: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Mckenna Grace, Bobby Cannavale, Julianne Nicholson

Originaltitel: I, Tonya

Originalspråk: Engelska

Premiär: 16 mar 2018

Oscars: 1 (Allison Janney, bästa kvinnliga biroll – Margot Robbie var nominerad för bästa kvinnliga huvudroll, filmen i stort var nominerad för bästa klippning)

 

LÄS MER: Tonya Harding avslöjar sanningen om skandalen. 

Film om Tonya Harding

Nu är Harding aktuell i och med en film där den australiska skådespelaren Margot Robbie, känd från filmer som "Wolf of Wall Street" och "Suicide Squad", spelar henne. 

 

Margot Robbie. Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Harding har sett filmen – och haft en omtumlande bioupplevelse.

– Första gången jag såg den tänkte jag på att det var Margot, jag tänkte inte att det var jag. Så i början när jag såg den tänkte jag: "Herregud, det här är superkul". Men sen grät jag och tänkte: "Stackars tjej". Och då insåg jag: "Åh jävlar, det är ju jag!", säger Harding till lokalstationen Katu.  

"En oskyldig liten pojke"

Harding känner att Robbies prestation och filmen i stort kommer att ge henne upprättelse.

– Det känns bra att veta att min son kommer att få veta att hans mamma aldrig var en fuskare. Det är det viktiga. Jag kan gå igenom vad som helst, och det har jag, men min son... han är en oskyldig liten pojke. Jag vill att han ska växa upp och vara stolt över sin mamma, säger Harding. 

 

Allison Janney fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!