Marie Wright, 57. Foto: GLOBAL NEWSMarie Wright, 57. Foto: GLOBAL NEWS
Marie Wright, 57. Foto: GLOBAL NEWS
Marie Wright. Foto: THOMAS LOVELOCK / AP TT NYHETSBYRÅNMarie Wright. Foto: THOMAS LOVELOCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Marie Wright. Foto: THOMAS LOVELOCK / AP TT NYHETSBYRÅN

Hjälten lämnad av sin make – efter olyckan

Publicerad

Hon förlorade både känseln i benen och sin make efter en bilolycka.

Nu har idrottsprofilen Marie Wright talat ut om sitt livs tuffaste period.

– När han lämnade mig kände jag för att bara ge upp, säger Wright till CBC. 

Paralympics är fyllt till brädden med färgstarka livsöden. Men i Kanada har en deltagare i truppen letat sig in i extra många hjärtan: 57-åriga curlingstjärnan Marie Wright.

Wright förlorade känseln i benen efter en bilolycka 1988, men lyckades behålla nog stabilitet i sitt liv för att uppfostra fyra barn på egen hand – och för att bli tillräckligt bra på rullstolscurling för att kunna ta sig hela vägen till Paralympics. 

– Mina barn är här för att titta på mig, och det inspirerar mig att spela bättre. Mina fyra döttrar betyder allt för mig. De är mitt liv, säger Wright till CBC. 

"Han lämnade mig"

Men 1990 såg läget betydligt mindre ljust ut för Wrights del. Då valde hennes make att lämna henne, och hon blev ensam kvar med de fyra döttrarna.

– När han lämnade mig kände jag ibland för att bara ge upp, men jag hade ju mina barn. Jag vägrar ge upp, för mina barns skull, säger hon. 

Och barnen har gengäldat genom att bli mammas stöttepelare och hejarklack.

"Såg henne gråta ofta"

– Hon är en superkvinna. Hon hade det riktigt tufft. Jag var äldst och såg henne ofta gråta. Vi grät tillsammans, säger dottern Kyla Shewchuk.

– Men hon är stark. Hon är svår att knäcka. Och hon är en väldigt skön person. Hon borde bli Kanadas ansikte utåt. Hon är artig och glad och ler mycket och är väldigt rolig. En superhjälte är hon, på alla sätt. 

Syskonet Tara Gottselig fyller i:

– Jag förstod inte hur hon hade lidit förrän jag själv blev mamma. Hon lät sig aldrig knäckas. Hon satte alltid oss barn först. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag