Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helene Ripa tog guld i Paralympics på 15 km

Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson

Det blev ännu en svensk Paralympics-medalj under måndagsförmiddagen.

Helene Ripa tog guld i damernas stående 15 km efter ett jätteåk i tävlingens andra halva.

– Det är helt ofattbart. Jag har störtbölat för jag blev så fruktansvärt glad, säger hon i SVT:s sändning.

Helene Ripas bakgrund

Fick ont i högerknät när hon var 14 år. Skolsköterskan sade att det bara var en överansträngning, men smärtan försvann inte. Till slut blev hon röntgad, och där upptäcktes cancer i knät.

Lårbenet amputerades, och tio år senare blev hon friskförklarad. Under tiden efter amputationen började hon med handikappsim. Där trivdes hon och hennes sportintresse blev allt större. Simningen ledde till sex års internationella tävlingar, med Paralympics i Barcelona 1992 som höjdpunkt.

Hon blev introducerad för längskidor 2010. Då började hon först åka för skojs skull. När hon debuterade i Tjejvasan 2011 fick hon mersmak och bestämde sig för att satsa. Gjorde debut i landslaget 2012, när hon tillsammans med Zebastian Modin tog guld i mixstafetten.

Efter en spännande uppgörelse mellan Helene Ripa och Julia Batenkova, Ukraina, blev det klart att det blev ett svenskt guld i Paralympics. Helene Ripa låg som mest 36 sekunder bakom ukrainskan i mellantiden, men då tog svenskan det relativt lugnt.

– Det är lätt att man åker för fort. Första varvet var planen mest att jag skulle åka in mig, men sedan körde jag på, säger hon i SVT:s sändning.

I tävlingens andra halva åkte Helene Ripa oerhört bra. Hon tog i allt hon hade och gick i mål med tiden 49.49,2. Allt handlade då om Julia Batenkova skulle kunna hinna i mål snabbare än den tiden.

"Såg inte vad som hände"

På upploppet såg ukrainskan sliten ut. Hon kunde inte åka tillräckligt snabbt, utan gick i mål 3,9 sekunder efter Helene Ripa.

– Jag såg inte riktigt vad som hände, men eftersom publiken inte riktigt jublade tänkte jag att "det kanske var jag som vann". Sedan fick jag höra det på högtalarna och då förstod jag.

– Glädjeruset har gått över, och nu är det mest svårt att ta in.

Guldet innebär Sveriges andra medalj i årets Paralympics efter att Zebastian Modin tagit brons tidigare under dagen.

Första vinterguldet på 20 år

42-åriga Helene Ripas handikapp är att hon tävlar med benprotes. Hon amputerade lårbenet 1984 på grund av cancer i höger knä. Första gången hon tävlade i Paralympics var 1992 i Barcelona. Då tävlade hon i simning.

– Jag började satsa på skidor för tre år sedan. Det har varit en resa som jag bestämde mig att jag skulle ge allt i. I början var målet bara att jag skulle ta mig till Paralympics, men efter guldet i världscupen i fjol höjdes det.

Guldet i dag är Sveriges första i Vinterparalympics sedan Paralympics i Lillehammer 1994. Bronset gick till Rysslands Anna Milenina, som var 1.38,1 långsammare än Helene.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!