Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hegerfors: "Jag hade gjort samma sak"

Arne Hegerfors försvarar Viasat.
Foto: Joel Marklund

Viasat planerar att stänga ute SVT och TV4 från OS genom att sätta stopp på tillgången till intervjuer och bilder.

Men nu försvaras koncernen – av en SVT:s största sportprofiler genom tiderna.

– Den som ger sig in i leken får leken tåla. Hade jag jobbat på Viasat hade jag gjort samma sak, säger Arne Hegerfors till SportExpressen.se.

I dag avslöjar SPORT-Expressen nya uppgifter om vidden av Viasats sändningsmonopol inför OS i Sotji.

Utöver att ha säkrat sändningsrättigheterna till OS:et kontrollerar Viasat även rättigheterna som reglerar andras aktörers rätt att sända klipp från spelen. Hans Pekkari, sportchef för TV4, berättar för SPORT-Expressen att kanalen bara kommer att få använda sig att kortare klipp, så kallad legal nyhetsrätt, i sina nyhetssändningar.

Och i dagsläget ser det ut som att SVT kommer att lyda under samma begränsningar. Dessutom kommer TV4:s reportrar att portas från de mixade zonerna i och omkring OS-arenorna, ett öde som med största sannolikhet även kommer att drabba SVT.

"Hade gjort samma sak"

Det betyder att SVT:s OS-bevakning får kraftiga restriktioner, samtidigt som en nygjord Sifo-undersökning visade att åtta av tio svenskar fortfarande tror att Sotji-spelen kommer att sändas i public service.

Men SVT-legendaren Arne Hegerfors tycker att Viasat gör helt rätt som stänger ute konkurrenterna.

– Det finns ju ett ordspråk: den som ger sig in i leken får leken tåla. Och det är så här verkligheten ser ut nu. Nu har MTG köpt in rättigheterna för våldsamt mycket pengar och då är det klart att de inte vill dela med sig. Jag kan inte klandra dem. Hade jag jobbat på Viasat hade jag gjort samma sak. Jag skulle se till så att folk var hänvisade till mig om de ville se något, säger Hegerfors till SportExpressen.se.

Om du hade jobbat kvar på SVT och Viasat hade köpt Fotbolls-VM och infört liknande restriktioner – hur hade du reagerat då? 

– Som förlorare är det så klart jättetråkigt. Och för tittarna som ställt in sig på att det är SVT som sänder så är det jättetråkigt. Men tiderna förändras. Bara för att SVT har sänt OS i alla år innebär det inte att det alltid kommer att vara så.

"Samma som att köpa mjölk"

Hur tror du att tittarna kommer att reagera? Det är en rätt liten andel som ens är medvetna om att Viasat äger rättigheterna. 

– Nä, det är ju en revolution på gång, i och med att Viasat gör det här draget. Men folk som är vansinnigt OS-intresserade får väl helt enkelt köpa Viasat-kanalerna.

Hegerfors menar att Viasats beteende i OS-frågan är norm överallt annars i samhället.

– Men tänk om jag hade köpt en bostadsrätt och sedan sa till folk: "Kom och bo här, helt gratis". Då skulle folk tycka att jag var en idiot. En generös idiot kanske, men ändå en idiot. Jag ser inte skillnaden mellan att köpa ett 50 kilometerslopp i skidor och köpa en liter mjölk. Har du köpt det så äger du det, och då får du göra vad du vill med det, säger han.

Genom vilken tv-kanal vill du helst följa vinter-OS i Sotji?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.