Henrik Harlaut. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNHenrik Harlaut. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Henrik Harlaut. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Henrik Harlaut. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNHenrik Harlaut. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Henrik Harlaut. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Harlauts revansch – svensken tog silver

Publicerad

FREESTYLE. Henrik Harlaut lämnar sällan X-Games utan medalj. Inte heller i år. Efter missen i slopestyle tog svensken rejäl revansch i big air, men silvret kunde nästan lika gärna ha varit ett guld.

Freestyleskidåkaren Henrik Harlaut fick inte alls till det när prestigefyllda X-Games inleddes med OS-grenen slopestyle häromdagen. I paradgrenen big air, som inte ingår i OS, gick det desto bättre.

Nära guldet

Regerande mästaren Harlaut ledde länge tävlingen men fick till slut nöja sig med silver. Guldet missade han med bara en hårsmån.

"Jag är väldigt imponerad av Henkes insats i dag. Att han 'bara' tar ett silver är ju synd då det verkligen lika gärna hade kunnat tippa åt Henkes håll, men marginalerna i dag var otroligt små och det var nog mer en smaksak vem man tyckte hade dagens bästa åkning", säger tränaren Niklas Eriksson i ett pressmeddelande.

Harlaut, som har tagit guld i big air på X-Games tre gånger tidigare (2013, 2014, 2016), fick se sig slagen endast av britten James Woods. De slutade båda på 88 poäng (de två bästa hoppen räknas samman), och inte heller respektive åkares tredje bästa hopp räckte för att skilja åkarna åt. I stället krävdes det en titt på deras fjärde hopp för att kunna avgöra tävlingen, och där drog Woods det längsta strået.

Bronset gick till Kai Mahler, Schweiz.

Tredje medaljen

Harlauts silver var Sveriges tredje medalj i årets X-Games i amerikanska Aspen. Tidigare har Petter Nårsa och Adam Renheim tagit guld och silver i skotercross.

På damsidan fick Emma Dahlström nöja sig med en sjätteplats i big air med 69 poäng. Vann gjorde tyskan Lisa Zimmerman på 85 poäng.

Dahlström får nu ladda om inför slopestyletävlingen, grenen som hon tog X-Games-guld i för två år sedan.

För Jesper Tjäder gick det inget vidare i just slopestyle. Svensken slutade sist av de tolv åkarna i finalen efter två misslyckade åk. Guldet gick till Norges Øystein Bråten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag