Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har en av tv-världens mest irriterande röster”

André Pops var programledare under skid-VM och gjorde som vanligt en bra insats.Foto: BILDBYRÅN NORWAY
I skidskytte-VM i Östersund höll Yvette Hermundstad i sändningarna med Björn Ferry och Helena Ekholm som experter.Foto: SVT
Skidduon #1: Jacob Hård och Anders Blomquist. Otroligt sammankörda.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
David Fjäll med förre storåkaren Pernilla Wiberg under alpina sändningarna.Foto: SVT

SVT har precis avklarat tre tunga vintermästerskap: VM i alpint, VM i längdskidor och VM i skidskytte.

SportExpressens Sebastian Mattsson har satt betyg på profilerna som ledsagat tittarna under sportfesterna. 

Johan Ejeborg, kommentator, alpint:

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Kommentar: Jag är en av få som inte uppskattar hans imitationer. Säg så här: jag står inte först i kön när Norra Brunn bokar honom. Men som kommentator är Ejeborg skönt stabil och helt lagom medryckande. 

Tobias Hellman, expert, alpint:

Foto: SVT

Kommentar: En typisk SVT-expert som troligtvis massproduceras i något kontrollrum i den grå bunkern på Gärdet i Stockholm. Sticker aldrig ut hakan särskilt mycket, säger sällan fel, men man saknar känsloregistret.

Pernilla Wiberg, expert, alpint:

Foto: BILDBYRÅN

Kommentar: Bäst, bäst, bäst. Så frispråkig, så sprudlande full av energi som funkar i alla riktningar. Ena stunden förstör hon den mysiga stämningen i studion när hon pressar en landslagschef till bristningsgränsen, i nästa förklarar hon knivskarpt på östgötska varför pistmaskinerna förstört backen, för att sedan dra på sig tävlingsdräkten från 1988 och kasta sig ut och besegra Anja Pärson i legendartävlingen. 

Maria Pietilä Holmner, alpint:

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kommentar: För snäll? Absolut. För mycket kompis med alla gamla lagkamrater? Utan tvekan. Hon behöver mer distans till utövarna som diskuteras. Men Maria PH är ändå ett lovande namn i expertrollen. Ge henne ett mästerskap till eller två.

Yvette Hermundstad, programledare:

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kommentar: Ett ärkeproffs som lyckas vara sympatisk och välkomnande utan att någonsin bli inställsam eller alltför myskoftemysig. Det märks att hon har otroligt mycket erfarenhet av de här sammanhangen. Hon är Vinterstudion, rätt och slätt. 

André Pops, programledare:

Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Kommentar: Förtjänar samma omdöme som sin gamla radarpartner Hermundstad. En trygg vägledare för tittarna. Ett extra plus är att han numera är riktigt bra på att plocka in sekundaktuella snackisar i diskussionen – mycket på grund av att han snabbt plockar upp vad andra medier skriver om tävlingarna. 

Jacob Hård, kommentator, längd:

Foto: SVEN LINDWALL

Kommentar: Få kommentatorer har finkalibrerat den perfekta graden av entusiasm och inlevelse så perfekt som Jacob Hård. Blir aldrig för gapig, känns aldrig för stel när det hettar till. Jag hoppas att han har flera år kvar i tv. 

Anders Blomquist, expert, längd:

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kommentar: Otroligt svår att betygsätta. Pendlar mellan att vara en av tv-världens mest irriterande röster till att kännas hur självklar som helst. Ena stunden sitter jag själv och överröstar hans hejarklacksgapande och orimliga upphajpande av niondeplatser genom att ropa ut häcklingar till honom, i nästa tycker jag att han är helt okej. 

Johanna Ojala, expert, längd:

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kommentar: Bekväm och vältalig i sin roll. Nu vågar hon dessutom uttrycka sig betydligt mer drastiskt än tidigare. Hon tar i när det behövs, vilket hon tvekade att göra i början av sin expertbana. Hon har dessutom unikt bra insyn i norsk skidåkning. 

Mathias Fredriksson, expert, längd:

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kommentar: Den tveklöst mest skoningslöst ärliga rösten i SVT:s längdskidestall. Det är han som sågar herrarnas undermåliga taktik i stafetten. Det är han som bjuder på de hårdaste formuleringarna när dopingskandalen briserar. En pålitlig slägga, med finess och precision. 

Ola Bränholm, kommentator, skidskytte:

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Kommentar: En självutnämnd mysfarbror som verkar tro att han sitter i en folkpark med en banjo i knäet – och inte i ett kommentatorsbås. Jag är helt okej med ambitionen att försöka få in lite personlighet i sändningarna, men det är en svår balansgång. Bränholm är uppenbarligen kunnig, men han är mer av en distraktion än en förhöjare i dagsläget.  

Björn Ferry, kommentator, skidskytte:

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kommentar: Som man uppskattar Björn Ferry som person. Som han inte funkar i rollen som expert. Ferry känns sömnig. Han håller en profil som inte bara är låg – den är nära nog i dvala. Låter Bränholm ta över och hålla soloshow i alldeles för stor utsträckning. 

Helena Ekholm, expert, skidskytte:

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kommentar: Påläst, gedigen och ganska tråkig. Av förklarliga skäl har hon inte heller någon vidare kemi med Ferry i soffan (googla deras gemensamma bakgrund). Nä, skidskyttebevakningen i SVT skulle behöva ruskas om lite. Få lite hjärtmassage. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.