Stefan Kraft böjer sig framåt – och norska TV2 är snabbt framme med kameran. Foto: TV2.Stefan Kraft böjer sig framåt – och norska TV2 är snabbt framme med kameran. Foto: TV2.
Stefan Kraft böjer sig framåt – och norska TV2 är snabbt framme med kameran. Foto: TV2.
På bilderna kan man se att det är en fuktig fläck på byxorna, vilket tyder på att Kraft haft rumpan i marken. Något som inte är tillåtet. Foto: TV2.På bilderna kan man se att det är en fuktig fläck på byxorna, vilket tyder på att Kraft haft rumpan i marken. Något som inte är tillåtet. Foto: TV2.
På bilderna kan man se att det är en fuktig fläck på byxorna, vilket tyder på att Kraft haft rumpan i marken. Något som inte är tillåtet. Foto: TV2.
Stefan Kraft hoppade längre än någon annan. Foto: Terje Bendiksby / AP TT NYHETSBYRÅNStefan Kraft hoppade längre än någon annan. Foto: Terje Bendiksby / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Kraft hoppade längre än någon annan. Foto: Terje Bendiksby / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Terje Bendiksby / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Terje Bendiksby / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Terje Bendiksby / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är rumpfläcken – som kan avslöja Kraft

Publicerad

Här är TV2-bilden som kan fälla världsrekordhållaren.

En fläck på backhopparen Stefan Krafts rumpa kan bevisa att österrikarens sanslösa världsrekord inte borde ha godkänts.

– Jag vet inte vad det är. Den kanske är photoshoppad, säger han till TV2.

Det var under lördagen som Stefan Kraft satte det vansinniga världsrekordet i backhoppning då han flög 253,5 meter i Vikersund.

1,5 meter längre än norrmannen Robert Johanssons världsrekordhopp som han stod för tidgare under dagen.

I Norge har Krafts monsterhopp ifrågasatts då man menar att österrikaren kan ha touchat marken med rumpan under landningen. Något som skulle innebära att hoppet bör diskvalificeras.

Nu har TV2 kommit med egna unika bilder på Stefan Kraft, tagna strax efter världsrekordhoppet, som skulle kunna fälla honom.

Norske stjärnan: "Där ser man"

På bilderna synd en liten fläck på österrikarens rumpa, som skulle kunna ha uppstått om han slog i bakdelen i marken vid landningen.

– Oj. Ja, där ser man. Är man nere med rumpan i backen är det ju ett fall, säger den norske backhopparen Johann Forfang till tv-kanalen.

Huvudpersonen Stefan Kraft tar dock bilderna med ro.

– Jag vet inte vad det är. Den kanske är gjord i Photoshop, säger han med ett leende.

Efter superhoppet var han mycket säker på att han aldrig nuddat vid marken.

– Vi såg på min dräkt att allt var torrt, inga våta fläckar, sa han direkt efteråt.

När han sett bilderna på sig själv är han inte lika säker.

– Jag vet inte riktigt. Det var en ren adrenalinkick efter hoppet och det enda jag tänkte på var att stå på benen och inte ramla, säger Kraft.

Domarkritiken: "Jag har normal syn"

Nu riktas kritik mot domarna under tävlingen i Vikersund.

Det norska backhoppningslandslagets sportchef Clas Brede Bråthen stod själv i domartornet under tävlingen och menar att domarteamet omöjligt kan ha bedömt situationen på ett korrekt sätt med tanke på deras position.

– De sitter så långt ifrån att de omöjligt kan se. Jag har normal syn och jag kunde inte se om han var nere i backen från den positionen, säger Clas Brede Bråthen till TV2.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag