Vojtech Stursa tävlar under OS 2018. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAYVojtech Stursa tävlar under OS 2018. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Vojtech Stursa tävlar under OS 2018. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Här är bilderna som förbundet vill stoppa

Publicerad

Bilderna på OS-stjärnan Vojtech Stursa chockade idrottsvärlden.

Nu har det internationella skidförbundet bestämt sig för att strama åt viktreglerna inom backhoppning.

Detta för att förebygga att utövarna drabbas av ätstörning.

Backhoppningslegendaren Sven Hannawalds utmärglade fysik fick skidvärlden att häpna i slutet på 1990-talet. Enligt tävlingsprotokollen vägde den 184 centimeter långa tysken 64 kilo – och oroliga observatörer slog larm om anorexi. 

– Jag hade ingen mer styrka, sa Hannawald om de uppmärksammade bilderna. 

Under OS i Pyeongchang drabbades backhoppningen fått en ny smalskandal. Den tjeckiske OS-hopparen Vojtech Stursa la ut en bild på Instagram där han drog in magen och exponerade sina revben. 

Norska Dagbladet har visade bilden för Eurosports expert Kjetil Strandbråten – som förfasades.

Enligt Dagbladet slog flera tidningar larm efter att ha sett Stursas bringa. 

"Hopparen visar hur han ser ut utan kläder. En chockerande syn", skrev polska Fakt. 

"Det är en skandal. Det ser ut som att han har anorexi", skrev Sport. 

Förbundets beslut: Less på bilderna

Nu har det internationella skidförbundet Fis fått nog. Under kongressen i Grekland har man beslutat sig för att strama åt viktreglerna inom backhoppningen. Detta med anledning av de allt mer frekvent återkommande larmen om hälsoproblem inom sporten, skriver Dagbladet. 

Det är som sagt inte första gången som backhoppningen ställs inför viktproblem. För fjorton år sen beslutade man sig för att sammankoppla hopparnas BMI med längden på skidorna. I praktiken innebar det att om en åkare vägde "för lite" påverkade det längden på skidorna och därmed också längden i hoppet.

Det är dock oklart hur förbundet kommer strama åt viktreglerna den här gången.

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag