Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånas stort i Norge – efter de här bilderna

Här är några av dagens största sportnyheter.
Dubble OS-guldmedaljören Kamil Stoch blev bäste polack med sin sjundeplats.
Daniel André Tande, Norge.Foto: BILDBYRÅN
De polska backhopparna har skapat rubriker under försäsongen med sina nya superskor.Foto: NRK

Polackerna har tagit fram en ny sko som ska ”revolutionera backhoppningen”.

Reaktionen i Norge?

Hånfulla kommentarer och skratt.

– De försöker psyka oss, men det funkar inte, säger Daniel André Tande till NRK. 

De polska backhopparna har skapat rubriker under försäsongen med sina nya superskor.

Enligt egen utsago ska de ha tillverkat en ny typ av sko som de påstår kommer ”revolutionera sporten”, en sko som ska kunna förbättra utövarnas resultat. Och det avsevärt.

– De här skorna ger sex meter längre hopp i stor backe och hela tio meter i skidflygning, sa den polske hopparen Piotr Zyla nyligen till tv-kanalen TVP Sport.

Nu har man fått visa upp de nya skorna i skarpt läge, under säsongsinledningen i polska Wisla. Men det gick så där.

Tyske Karl Geiger tog hem säsongens första seger i kvalet och för att hitta bäste polack i resultatlistan får man leta sig ner till sjunde plats. Storstjärnan Kamil Stoch, som har vunnit två raka OS-guld, slutade elva.

Något som man nu gör sig lustiga över i Norge.

– Det är bara skrämselkott. De som hoppade med de vanliga skorna hoppade längst. De försöker psyka ut oss, men det funkar inte, säger Daniel André Tande till NRK

Polska skorna ifrågasätts i Norge

Framställandet av de nya ”superskorna” har omgetts av stort hemlighetsmakeri, men Robert Johansson fick en skymt av de polska testerna i somras. Enligt NRK skedde allt under ”sträng kontroll”, skorna saknade logotyper och lades snabbt ner i väskor efter att de använts.

Och den polske hoppchefen sticker inte under stol med att mystiken kring de nya skorna är en del av planen.

– Våra konkurrenter vet att vi har något hemligt på gång. De är lite rädda över det, utan att helt veta vad det är. Den psyokologiska effekten är viktig, sa Adam Malysz tidigare i veckan.

Efter floppen i premiären låter det lite annorlunda. Kamil Stoch ler nervöst när han får frågan om de nya skornas effekt.

– Jag försöker fokusera på att hoppa, inte så mycket på utrustningen. Om de kan öka längden med flera meter så blir jag lycklig, men jag känner inte att jag hoppar sju meter längre i skorna, säger Stoch.