Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ersätter Elofsson i SVT:s "Vinterstudion"

Mathias Fredriksson.
Foto: Jan Wiriden

Vinterstudion i SVT värvar den förre längdstjärnan Mathias Fredriksson från TV4.

Nu ska han axla manteln som expert efter Per Elofsson.

Ärlighet är Fredrikssons signum - så räkna med mindre myspys i år.

- Det gäller för mig att vara påläst och inte bara säga gulliga saker, säger han.

Mathias Fredriksson

Ålder: 40 år.

Bor: Östersund.

Meriter: Vinnare av totala världscupen 02/03. Tvåa i totala världscupen 03/04. Silver på VM i Lahtis 2001. Nio individuella världscupsegrar. 16 individuella SM-guld.

Aktuell: Ny expert i Vinterstudion i SVT.

I september meddelade Vinterstudions tidigare skidexpert Per Elofsson, 36 år, att han lämnar SVT för konkurrenten Viasat - som har rättigheterna till OS i Sotji.

Ersättaren har SVT hittat hos konkurrenten:

Mathias Fredriksson, en av svensk längdåknings stora genom tiderna.

- Det ska bli otroligt kul och spännande. Faktiskt så var Per den första jag pratade med när jag fick frågan av SVT, säger han.

Men trots kontakten dem emellan kommer tv-tittarna att få något helt annat än Elofsson i vinter.

- Vi är olika som personer och jag kommer aldrig att bli någon kopia på honom. Han har gjort det bra på sitt sätt och jag ska göra det bra på mitt.

Fredriksson lade av med skidorna 2012. Förra säsongen, hans första som icke aktiv, kunde man höra honom kommentera långlopp i TV4.

"Absolut inget lätt val"

Och det var inte helt självklart att han skulle välja SVT till i år. Deras rättigheter till världscupen fällde avgörandet.

- Det var absolut inget lätt val och jag hade jätteångest och velade fram och tillbaka innan jag tog beslutet.

Eftersom han fortfarande bor i Östersund där de allra flesta landslagsstjärnorna bor hoppas han kunna dra nytta av sina relationer och närheten till sporten.

- Jag har en väldigt bra koll på vad som sker "off the record". Det äldre gardet är mina kompisar, som Anders Södergren och Johan Olsson.

- Jag försöker hänga med dem på en träningsrunda ibland både så jag själv håller mig i form - men också så jag håller mig uppdaterad på allt skvaller som händer i skidvärlden.

"Svårt att ljuga"

Trots vänskapsbanden drar han sig dock inte för att vara kritisk och ärlig - något som genomsyrat hela hans aktiva karriär också.

- Som aktiv kanske man skulle ha hållit en lägre profil och stått och ljugit i kameran för att få mer lugn och ro - men jag har svårt att ljuga. Men nu gör det inget att jag är helt öppen med vad jag tycker eftersom det inte blir något energiläckage.

23 november har Vinterstudion premiär och sänder direkt från världscuppremiären i Bruksvallarna.

- Än vet jag inte riktigt min roll, hur fria händer jag får. Jag har idéer på vad jag skulle vilja göra - men om jag får det eller inte vet jag inte. Jag ska träffa SVT på onsdag då får vi se hur det blir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.