Foto: Red Bull.Foto: Red Bull.
 Foto: Red Bull.
Foto: Red Bull.Foto: Red Bull.
 Foto: Red Bull.

Först i världen med superhopp på skoter

Publicerad

Daniel Bodin är extremsportens största snackis just nu.

Svensken har blivit världens förste att mäkta med en dubbel bakåtvolt på snöskoter.

– Känslan kan inte beskrivas, ingen i världen kan fatta vad jag var med om, säger Bodin till sponsorn Red Bulls hemsida.

För snart fem år sedan råkade Daniel Bodin, 32, ut för en skoterolycka. Då fick han frakturer på fem av sju halskotor efter att fått skotern över sig och var nära att mista livet. Men det var inte nog för att avskräcka Malung-sonen.

Gör dubbel bakåtvolt på snöskoter

Bodin har fortsatt åka skoter – och nu är han historisk. Bodin blev först i världen att genomföra tricket "double backflip" – alltså en dubbel bakåtvolt på snöskoter.

Sponsorn Red Bull har intervjuat en glädjerusig Bodin om triumfen.

– Jag gjorde det! Jag kan inte fatta att jag gjorde det! Vilken känsla! Den kan inte beskrivas, ingen i världen kan fatta vad jag var med om. Jag har drömt om det här i mer än två års tid, säger Bodin.

– Jag har alltid känt att det här tricket är mitt och jag kunde bara inte låta någon annan hinna före. Men att göra en dubbel bakåtvolt för första gången på en tävling kändes inte rätt. Jag ville göra det utan press på mig och i en miljö jag kan kontrollera.

 

"Allt annat har fått vänta"

Red Bull beskriver tricket som "en helig graal" för skoterförare. Två förare har tidigare genomfört misslyckade försök att klara av den dubbla bakåtvolten: Levi Lavallee 2009 och Justin Hoyer två år senare. Bodin är den förste som lyckats sätta den så svåra landningen efter att rotationerna var avklarade.

– Jag har fokuserat så hårt på tricket de senaste månaderna. Allt annat har fått vänta. Nu ser jag fram emot X Games och en chans att tävla utan press. Jag hoppas att jag kan överraska igen, säger Bodin.

Bodin tog dubbla guld i X Games 2011. Han har dessutom hoppat 66 meter med skoter från en backhoppningsbacke, vilket filmades och blev en vida spridd video på Youtube.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag