Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finske ikonen berättar i live-tv: Jag är alkoholist

Foto: Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Geir Olsen / Geir Olsen / NTB / TT NYHETSBYRÅN

Den finske backhoppslegendaren Janne Ahonen, 44, slutade dricka alkohol 2013. 

Nu berättar han för första gången om sin problematik. 

– Jag insåg att användningen inte låg inom rimliga gränser, säger han enligt Ilta-Sanomat. 

Janne Ahonen är en av Finlands mest framträdande backhoppare och är den enda hopparen som vunnit tyska backhopparveckan fem gånger samt har fem VM-guld på meritlistan och under OS i Pyeongchang 2018 var han fanbärare för det finska laget. 

Utanför sporten har han däremot gått en tuff kamp och sedan 2013 är han nykter alkoholist, något han berättar om i Yles sportstudio enligt Ilta-Sanomat.  

– Jag visste och insåg att användningen inte låg inom rimliga gränser. Efter lite påtryckningar satte jag på korken och jag kände inte att jag behövde någon hjälp med det, säger han. 

Berättar om återfallet

Åtta år gick och han drack inte en droppe. Fram till i våras då han tog ett par öl med ett par vänner och blev full.

– Jag trodde att jag hade lärt mig, vuxit som människa och blivit klokare. Men det fortsatte på samma sätt som för åtta år sedan. Inget hade förändrats, berättar han. 

Händelsen fick Ahonen att söka hjälp för sitt missbruk. 

– På åtta år trodde jag att jag hade vuxit, lärt mig och varit klok - att det inte fanns något här. Fortsatte i samma situation som för 8 år sedan. Ingenting hade förändrats. Efter det blev jag ödmjukare och sökte hjälp utifrån. Just nu är jag nykter och tar jag det dag för dag, säger han.

Den gångna helgen gjorde Ahonen comeback i backhoppningsbacken under FM-tävlingarna i Lahtis där han knep en bronspeng. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.