Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fina orden: ”Han var den stora mästaren”

Tomas Gustafson minns Jonny Nilsson med värme.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Gustafson har bara positiva saker att säga om skridskolegendaren.
Foto: RON HEFLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Jonny Nilsson blir ihågkommen som en riktig skridskolegendar efter bland annat ett OS-guld.
Foto: TOMMY WIBERG

Skridskoåkaren Jonny Nilsson är död efter en tids sjukdom.

Nilsson, som blev 79 år gammal, vann under sin karriär bland annat OS-guld på 10 000 meter.

 – Han var den stora mästaren. En fantastiskt social och trevlig person, säger skridskokollegan Tomas Gustafson.

Skridskolegendaren Jonny Nilsson är död efter en tids sjukdom.

Under sin karriär vann han bland annat OS-guld på 10 000 meter under de olympiska spelen 1964. Han vann även sex stycken VM-guld, och fick också ta emot bragdguldet 1963.

 – Livet rinner ur min kropp, jag blir sämre och sämre. Jag har alltid varit en fysisk stark person med ett enormt psyke som gjorde att jag blev bäst i världen, men nu orkar jag inte längre, sade Jonny Nilsson när Expressen talade med honom i december 2021. 

”Han var den stora mästaren”

Skridskokollegan Tomas Gustafson minns Jonny Nilsson som en social, smart och trevlig person med båda fötterna på jorden.

 – Det är en stor mästare som har gått bort. Han har ju varit sjuk en tid, men det är jättetråkigt så klart. Han var ju liksom den som de flesta i min generation och även i den äldre såg som den stora profilen för skridskoåkningen.

Vad var din relation till Jonny?

 – Vi har stött ihop genom åren, och jag har verkligen bara gott att säga om Jonny. Han var ju en fantastiskt social och trevlig person. Han var den stora mästaren som jag tycker stod med fötterna på jorden, han var trevlig helt enkelt. Det var alltid kul att träffa Jonny och man hade ju skridskon gemensamt men det gick ju också att utvidga samtalet om man säger så, det var en oerhört smart person, säger Tomas Gustafson.

Jonny Nilsson blev 79 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.