Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick hjälp av skidprofilen: ”Därför jag blir utmattad”

Adam Axelsson.Foto: INSTAGRAM
Adam Axelsson i aktion.Foto: INSTAGRAM

Adam Axelsson är en av Sveriges största talanger.

I flera år var han mystiskt sjuk – till skidprofilen Per ”Pliggen” Andersson klev in i bilden.

– Efter det kunde jag börja träna nästan direkt, säger Axelsson till NA.

Den i dag 22-årige Axelsson har länge ansetts vara en av Sveriges största skridskotalanger. Nerikes Allehanda skriver att han redan som 16-åring tog guld på senior-SM, och samtidigt lyckades ta sig till junior-EM i cykling.

Men efter en lovande inledning på karriären har Axelsson drabbats av idel bakslag. Talangen har varit mystisk sjuk i flera år, och haft problem med utmattningsbesvär. Förra våren gick det så långt att han tvingades sluta träna helt och hållet.

Efter en rad sjukhusbesök fick Axelsson till slut kontakt med längdlandslagets förre läkare, Per ”Pliggen” Andersson.

– ”Pliggen” gjorde en del tester, och det visade sig att det var ansträngningsastma. Jag har alltid trott att astma bara är att man får svårt att andas, men det kan tydligen också vara att man inte får nog med syre och därför blir utmattad. Det är det problemet jag har haft. Jag fick astmamedicin, och efter det kunde jag börja träna nästan direkt, säger Axelsson i en intervju med NA.

”Målet är fortfarande OS 2020”

Astmamedicineringen har gett utdelning. Axelsson började märka av en tydlig effekt redan under sommarens cykellopp, och försäsongens skridskolopp har varit de bästa han presterat någonsin. Tiderna räcker för att kvalificera sig till U23-världscupen som startar i november.

Kumlasonen är dock tydlig med att hans satsning är mer långsiktig.

– Målet är fortfarande OS 2022. Tre år går snabbt, men man hinner ändå göra ganska mycket. Den här första vintern får gå som den går, säger han till NA.

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.