Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ferrys utspel: "Idrott ska vara för friska"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johanna Lundberg
Foto: Pedersen, Terje / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Björn Ferry har tröttnat på diskussionen kring vad som är och inte är doping.

Han har ett förslag på en ny policy – en förändring som skulle bli förödande för astmasjuka stjärnor som Calle Halfvarsson, Marit Björgen och Anna Haag.

– Jag skulle vilja se att man förbjöd alla mediciner rakt av och sa att elitidrott är för friska personer. Punkt, säger Ferry.

Dopingdiskussionerna har avlöst varandra inom skidsporten under 2016. I Norge har vi två dunderskandaler färskt i minne: fallen Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug.

Och tidigare under december kom andra delen av den så kallade McLaren-rapporten, där det framgick att över 1000 ryska idrottare är inblandade i systematisk, statssponsrad doping.

Björn Ferry är uppgiven. Han tycker att problematiken sträcker sig bortom de dopingklassade preparaten.

"Doping som doping"

– Hela systemet är satt i gungning. Jag pratade med folk från andra länder under världscupen i Östersund, och då tycker ju de att Norge ägnar sig åt systematisk doping, på grund av astmamedicinerna. Förtroendet finns ingenstans, för nåt land. Hur går man vidare? Vi kan stänga av ryssarna, men då säger de andra länderna: doping som doping, säger skidskytten som tog OS-guld i Vancouver 2010.

– Allt som är fusk är ju fusk. Jag har ju själv landat i att om jag hade åkt fem sekunder snabbare varje tävling, då hade jag fördubblat antalet pallplatser. Så man kan inte säga något om att en medicin har en liten effekt, för den kan bli helt avgörande. Så små marginaler är det i elitidrotten.

"Man kan inte lita på någon"

– Nästa steg är att ge Wada tio miljarder och säga åt dem att fortsätta jobba som fan. Men det kanske inte bara är Ryssland, det kanske är fler länder. Om det är en sån kultur, och folk inte ens tror att de fuskar… Då har det gått så långt att jag inte vet hur man ska göra. Förtroendet mellan länder är helt borta. Man kan inte lita på någon, alla resultat ifrågasätts. Man lider med alla som är rena.

Men Ferry har ett radikalt förslag för hur man skulle städa upp inom idrotten. Det är av det drastiska slaget.

– Jag skulle jag vilja se att man förbjöd alla mediciner rakt av och sa att elitidrott är för friska personer. Punkt.

– Du skulle inte få tävla med någon som helst medicin i kroppen.

"Har man problem får man göra något annat"

Men ta Marit Björgen, Calle Halfvarsson och Anna Haag. De har ju astma. Skulle de stängas ute från sporten då? 

– De får väl tävla när det inte är minus femton. Men om man ser bort från enskilda personer: 90 procent av startfältet skulle inte drabbas överhuvudtaget. De allra flesta använder inte mediciner.

Du tror inte att de "sjuka" utövarna skulle protestera? 

– Det får de väl göra. Men ta fallet Norge, där man använder astmamedicin i förebyggande syfte, för ansträngda luftrör. Men då kanske folk inte ska tävla när det är kallt. Och har man problem kan man göra något annat.

"Föds olika – världen är inte rättvis"

– Det finns studier som visar att tjejer som har störd menstruation har en högre halt testosteron i kroppen och därför lyckas bättre i idrott. Men de med rikligare mens, ska de få käka lite EPO för att hamna på samma nivå som gänget som har en naturlig fördel? Och om någon har en psykisk sjukdom och är nervös, borde de få ta betablockerare för att bli lugna och kunna tävla med normalnervösa?

– Vi föds ju olika. Världen är inte rättvis. En del har fördelar, andra har nackdelar. Vi kan ju enas om att vi vill se dem med naturliga fördelar, inte folk som på konstgjord väg har jämnat ut det. Visst, har man fått en infarkt och behöver behandling ska man ju få det, men då måste man ju ha en karenstid innan man får tävla igen.

"Messi hade inte varit så här bra"

Och Ferrys resonemang rör sig utanför skidsporten. Han använder sig av Barcelona-stjärnan Lionel Messi som exempel.

– Om Messi inte hade ätit tillväxthormon som barn, hade han varit så här bra? Nä. Och då kommer sympatierna, för vi vill ju ha Messi. Men det finns ju alltid någon annan som gör de där målen. Det är alltid någon som vinner ändå, det är ändå alltid fantastiska prestationer. Man måste återupprätta förtroendet för idrotten, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.