Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

"Ferry känns som en osäkrad handgranat"

Publicerad

Det inte bara längdsäsongen som hade premiär i helgen.

SVT:s pansarkryssare Vinterstudion slog också upp portarna för ännu en säsong. Den här gången med en lite annorlunda laguppställning.

"Givetvis blir Ferry en extra krydda som expertkommentator och i Vinterstudiobloggen. Han känns lite som en osäkrad handgranat. På ett bra sätt. Det var en komplimang", skriver Vinterstudions projektledare, Jonas Karlsson, i ett mejl till SportExpressen.se.

Björn Ferrys nya bok "Ferry Tales" skapade stor uppståndelse - redan innan den kommit ut i handeln. I vinter gör OS-guldmedaljören från Vancouver debut som expertkommentator i SVT:s sändningar från världscupen i skidskytte. Ferry svingar vilt i boken. Jonas Karlsson har inte läst den.

"Rent generellt är det rätt uppfriskande med idrottare som är ärliga med sina upplevelser från idrotten. Det finns på tok för mycket tillrättalagd litteratur av fd idrottsstjärnor och den är relativt ointressant i mina ögon", skriver han.

Fler tävlingar utanför TV-huset

Nytt för i år är att SVT sänder mer från tävlingsorterna, upp till elva helger sänds inte från en studio. Mycket av kraften ligger på att göra så bra VM-sändningar som möjligt. SVT har precis säkrat rättigheterna till vintersporterna i flera år framöver, en viktig affär enligt Karlsson.

"Jag sprang på Eva Hamilton på jobbet och hon gjorde spontant en "high five" förvårt nya avtal. Det säger väl kanske något om betydelsen".

"Någon gång kommer tittartappet"

Både Björn Ferry och Carl-Johan Bergman har lagt geväret på hyllan. Samtidigt har de svenska damerna tappat i konkurrenskraft. Med Fredrik Lindström som enda svenska hopp kan skidskyttet framstå som avslaget. Men så här långt har SVT inte märkt något sviktande intresse.

"Som TV-sport är skidskyttet genial. Det är alltid spännande. Men någon gång kommer ju tittartappet, såklart. I synnerhet om resultaten uteblir över tid. Förhoppningsvis kommer det inte i vinter", skriver Jonas Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag