Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ferry förvånad – av sin egen lön

Björn Ferry.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Johanna Ojala.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
André Pops.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Björn Ferry.Foto: EXPRESSEN TV

Björn Ferry vill att han och familjen ska vara fossilfria innan 2025. 

40-åringens hållbarhetsambitioner gör att han spenderar flera dygn på nattåg för att ta sig till skidskyttetävlingar – och han behöver heller inte ta ut en speciellt hög lön.

– Det jag är intresserad av kostar inte så mycket, säger Ferry.

– De kanske snackar skit bakom ryggen på mig: ”Vilken idiot!”.

Björn Ferry skrattar.

Som en del i satsningen att minska sin klimatpåverkan har 40-åringen valt att sluta flyga – och åker därför tåg ner i Europa för att kommentera skidskyttetävlingar för SVT:s räkning. 

Det senaste stoppet var italienska Antholz. Ferry lämnade hemmet i Storuman klockan halv elva på tisdagen – och var framme torsdag eftermiddag.

– Gör man det inte varje vecka så funkar det. Det är lättare när jag gjort det några gånger. Första gången när man är utomlands med interrailkort och grejer, då vet man inte riktigt. Men nu kändes det lättare, säger Ferry. 

Tillbaka till det där citatet i början av texten. Vad får Ferry för reaktioner när han berättar att han tillbringar flera dagar på tåg runtom i Europa?

– Folk känner till att jag har lite klimatambitioner. Det blir mer: ”Åkte du tåg till Italien? Respekt!”. Att leva som man lär, känslan är att det inger respekt oavsett vad de tycker om grejen. De mesta blir förvånade först, men jag gör det och det känns bra. Man får ta konsekvenserna av sina målsättningar, det är samma som i idrotten.

”Fötterna i marken”

OS-guldmedaljörens klimatsatsning återspeglar sig inte bara i vardagslivet. Ferry är företagsråd åt Naturskog AB och sitter med i styrelsen för Biofuel region, ett företag som jobbar för biobränsleutbyggnad i Sverige. 

– Det har blivit några sådana grejer i och med att jag har haft den inriktningen. Och styrelsearbete var jag lite sugen på efter karriären, jag tänkte att det kunde passa. 

Ferry menar att han byggt upp en viss trovärdighet i och med att han är öppen med hur klimatkampen har fått en tydlig inverkan på hans eget liv. 

– Jag har börjat få lite kompetens. Jag har också läst på universitetet och är skogsbrukare själv, så man har händerna i myllan, fötterna i marken eller vad man säger. Och det är lite samma sak med klimatambitionerna, jag försöker göra det själv. Det blir ett värde på den erfarenheten. 

 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

Ferry och Andersson har köpt mark

Ferry har tillsammans med hustrun Heidi Andersson köpt på sig mark i Storuman och Lycksele sedan 2009. Projektet springer delvis ur Ferrys intresse för skogsbruk, men det fungerar också som en investering för framtiden. 

– Vi har runt 1000 hektar, så det är mycket. Det var i grunden en bra investering. För min del är det som i stället för pensionssparande, skogen växer av sig självt. Jag har inget annat privat pensionssparande. 

– Vi jobbar med planteringar och röjningar själva. Skog är inte som jordbruk att det ska sås och skördas varje år, det är hanterbart hittills att sköta allting själv. Men när det görs stora åtgärder i skogen är det entreprenörer, vi har inga maskiner. 

Stora skogsområden gick förlorade i sommarens utbredda bränder. De delar av landet där Ferry och Andersson har sin skog var delvis drabbade, men deras mark klarade sig undan de värsta bränderna. 

– Visst, sådana risker finns ju. Men därför kan det vara en poäng att ha lite spridda innehav och inte allting på ett ställe. Men hade centrum varit i Storuman hade allt rykt. Vi har vanlig försäkring som kan täcka om någonting händer. Det finns risker med skog, men sett över tid är det en ganska säker investering, säger Björn Ferry. 

Björn Ferry om sin lön

Paret Ferry och Anderssons gemensamma bolag gjorde en vinst på nära 1,5 miljoner 2017 – men lönen som den förre skidskytten tog ut till sig själv under samma år är blygsam jämfört med den siffran. Lönemässigt ligger Ferry lågt jämfört med sina kolleger i SVT:s ”Vinterstudion”.

DET TJÄNAR VINTERSTUDIO-PROFILERNA (TAXERAD INKOMST) 2017)

Yvette Hermundstad: 714 600

Andre Pops: 1 630 000

Jacob Hård: 812 400

Lotta Fahlberg: 545 200

Anders Blomquist: 517 200

Johanna Ojala: 430 800

Niklas Nord: 467 400

Mathias Fredriksson: 507 100

David Fjäll: 679 700

Johan Ejeborg: 719 000

Björn Fagerlind: 746 800

Pernilla Wiberg: - (bosatt i Monaco)

Tobias Hellman: 426 400

Helena Ekholm: 336 100

Björn Becksmo: 545 200

Lars Lewén: 204 200

Björn Ferry: 321 800

Ola Bränholm: 554 500

Peter Jonsson: 618 500

– Jag tar inte ut en hög lön bara för att ha hög lön. Jag har aldrig haft så stora omkostnader, jag lever ganska billigt av vana. Det jag är intresserad av kostar inte så mycket. Vi har ganska billigt boende och bilen är på företaget, och så...

Ferry stannar plötsligt upp.

– Vad hade jag för lön förresten?

321 000.

– Det var inte så dåligt! 

Absolut inte. Men du ligger faktiskt näst sist om man kollar på listan över er profiler i ”Vinterstudion”.

– Det var mer än tidigare. Som aktiv hade jag alltid samma. 10 000 i månaden, 120 000 om året. Men då var man borta halva året med landslaget och kunde leva på 100 spänn på två veckor, om man var och fikade en gång. 

– Vi åker inte på semester för typ 80 000. Eller vad det nu kostar.

SVT-experten skrattar till.

– Jag och Heidi har aldrig varit utomlands på semester tillsammans! 

Det här året kommer Ferry troligtvis att ta ut mer pengar än tidigare, då paret håller på att bygga en stuga i fjällen. 

– Det kostar ju. Och då får man ta ut så mycket man kan, utan att allting försvinner. 

 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte 2018/2019 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.