Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens missnöje med hyllningen till Nykänen

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: jyvaskyla.fi / Jyväskylä
Foto: jyvaskyla.fi / Jyväskylä
Foto: jyvaskyla.fi / Jyväskylä
Foto: jyvaskyla.fi / Jyväskylä
Foto: jyvaskyla.fi / Jyväskylä
Foto: jyvaskyla.fi / Jyväskylä
1 / 8

I början av året gick den finske nationalikonen Matti Nykänen bort.

Nu ska han hyllas med en staty.

Problemet? Nykänens familj sågar konstnärerna i ett gemensamt brev.

”Inget förslag är acceptabelt”, skriver de enligt Keskisuomalainen. 

Den fyrfaldige OS-guldmedaljören är en av Finlands absolut största idrottare någonsin.

Den karismatiske backhopparen Matti Nykänen prenumererade på mästerskapsguld under hela 1980-talet och efter avslutad idrottskarriär släppte han flertalet musikalbum och dessutom en bok. Han skapade också svarta rubriker med diverse skandaler, fängelsedomar och svåra alkoholproblem. 

I februari i år kom det tragiska beskedet att Matti Nykänen gått bort, 55 år gammal. Nu har Nykänens hemstad Jyväskylä bestämt sig för att hylla sin idrottshjälte genom att förära honom en staty.

Enligt Yle har sex olika konstnärer fått i uppgift att ta fram förslag på statyer i ett projekt som kostar kommunen cirka en miljon kronor. Men förslagen är inte bra nog.

Det anser Nykänens anhöriga, som har författat ett gemensamt brev där de sågar de inkomna förslagen.

”Inget av dem är acceptabla”, skriver de.

Familjen sågar förslagen 

Lokaltidningen Keskisuomalainen har pratat med Nykänens mamma, som inte vill att det ska bli en stor sak av de anhörigas brev. Hon menar att hennes son Matti helst hade velat se en skulpturell avbildning.

– Vi hade hoppats på en avbildning, vilket vi också framförde innan det här projektet påbörjades. En sån typ av staty var också Mattis önskan, säger hon.

Av de sex förslagen som har kommit in från konstnärerna återfinns endast ett förslag som stämmer överens med familjens önskan. Förslaget går under namnet ”The King Eagle” och är tänkt att resas intill backhoppningsanläggningen i byn Laajavuori.