Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen väljer bort statsbegravningen

Foto: KAI GUSTAFSSON / ALL OVER PRESS/ IBL

Finland sörjer Matti Nykänens död.

Nu står det klart att det inte blir någon statsbegravning för OS-ikonen.

Familjen satte stopp.

– De önskar en begravning enbart inom familjekretsen, säger idrottsministern Sampo Terho enligt Yle. 

I måndags vaknade Finland upp till den tragiska nyheten att nationalhjälten Matti Nykänen avlidit.

Backhoppningsikonen, som bland annat vann fyra OS-guld och fem VM-guld som aktiv, blev endast 55 år gammal. Pia Nykänen, hustru till den folkkäre idrottaren lämnade ett kort uttalande till finska MTV samma dag som nyheten kom ut. 

– Jag försökte återuppliva honom i natt, mer än så vill jag inte kommentera saken, sa hon.

Foto: IMAGO/IBL

Nykänen har haft en närmast mytisk status i Finland genom åren och i veckan har hans omåttliga popularitet aktualiserats. Inte minst när idrottsministern Sampo Terho meddelade att han skulle se över möjligheten att förära OS-hjälten med en statsbegravning.

- Jag utreder möjligheterna och vi ska fundera på saken inom regeringen och inom ministeriet, sa han till Yle. 

- Jag förstår att många har tänkt på ett sådant här alternativ (en statsbegravning) när det kommer till en så framstående idrottare.

 

 

Familjens beslut – om Nykänens begravning

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet, var kritisk till planerna. För 30 år sen beslutades det nämligen att endast presidenter eller långvariga statsministrar skulle kunna få en statsbegravning.

– Man kan tolka idrottsministerns uttalande på olika sätt. De blå är i ett desperat läge inför det finska valet och kommer sannolikt tappa massivt med röster, så det framstår som röstfiske. Det blir löjligt, sa Meinander till SportExpressen.

Nu står det dock klart att det inte blir någon statsbegravning för Matti Nykänen. Detta efter att familjen varit i kontakt med idrottsministern och gjort klart att de vill ha en stilla begravning i födelsestaden Jyväskylä, skriver Yle. 

”Efter att ha övervägt saken har de bett mig meddela att de önskar en begravning enbart inom familjekretsen, utan statliga ceremonier. Jag önskar styrka för sorgearbetet. Mattis prestationer kommer att hyllas på andra sätt”, skriver Terho på Twitter. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!