Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen berättar – därför dog Nykänen

Matti Nykänen.Foto: SUVAD MRKONJIC
Matti Nykänen.Foto: KAI MERIL / ALL OVER PRESS FINLAND/IBL

Den finske backhoppsikonen Matti Nykänen avled i februari 55 år gammal.

Nu berättar familjen om dödsorsaken för att slippa ryktesspridning.

– Tråkigt nog hade sjukdomen hunnit orsaka för mycket skada. Jag syftar på hans alkoholbruk, säger systern Päivi Nykänen till Ilta-Sanomat. 

Med sina fyra OS-guld och fem VM-guld var Matti Nykänen en av finsk idrotts största genom tiderna. Han var också en av de allra mest skandalomsusade.

När Nykänen avled i februari endast 55 år gammal drog beskedet en kollektiv chock i hela Finland.

– Jag försökte återuppliva honom i natt, mer än så vill jag inte kommentera saken, sade hustrun Pia Nykänen till finska MTV efter dödsfallet.

Systern berättar: ”Jag syftar på hans alkoholbruk”

Men dödsorsaken har, fram tills nu, varit okänd.

Nu väljer Nykänens familj att berätta om dödsorsaken för att slippa ryktesspridning och falsk information.

För Ilta-Sanomat berättar Matti Nykänens syster Päivi Nykänen att backhopparen dog av kronisk inflammation i bukspottskörteln och en akut lunginflammation ovanpå den.

Matti Nykänen led under lång tid av alkoholproblem vilket hade orsakat den kroniska inflammationen i bukspottskörteln.

– Tråkigt nog hade sjukdomen hunnit orsaka för mycket skada. Jag syftar på hans alkoholbruk, säger Päivi Nykänen till tidningen.

Efter idrottskarriären fastnade Nykänen i ett missbruk av både alkohol och tabletter. 2004 dömde han till två års fängelse efter att ha knivhuggit en granne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.